onsdag 14 december 2011

Mera Johanna Thydell - I taket lyser stjärnornaEn annan ungdomsboksfavorit jag har är I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell. Det är hennes debutbok från 2003 och den vann Augustpriset i barn- och ungdomsklassen.

Boken handlar om Jenna, som väntar på första mensen och är olyckligt kär i Sakke snygg snygg snygg. Det är egentligen det enda Jenna borde behöva bry sig om. Det är bara det att Gud inte har gjort sitt jobb. För Jennas mamma har cancer.

Jag gråter varje gång jag läser den här. Typ inte bara lite fuktig i ögonvrån utan stora tårar som trillar och snörvel. För den är så himla fin och känsligt berättad.

Johanna Thydell berättar i korta, effektiva scener. Hon klipper dem innan det blir för smetigt och sentimentalt och låter istället reaktionerna landa hos läsaren.

Åh, vad det funkar. Åh, vad jag gillar den här boken.

3 kommentarer:

  1. Och åh, vad jag vill läsa den, har inte gjort det ännu!

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du blev sugen!

    SvaraRadera
  3. Jag läste den här boken med en åk 7 och åh, vad de tyckte om den! Den är ju sorglig, så det blev en del tårar också. De fick skriva om slutet och nog var det många som ville rädda mamman! Jag också!

    SvaraRadera