måndag 12 december 2011

Tema ungdomsböcker. Fast vad sjutton är en ungdomsbok egentligen?Den här veckan blir det tema ungdomsböcker på bloggen.

Vad som är en ungdomsbok är inte alltid lätt att veta. En del böcker som tillhör kategorin skulle lika gärna kunna ses som vuxenböcker. Men förlagen verkar vilja marknadsföra böcker med tonåriga huvudpersoner som ungdomsromaner.

Lisa Bjärbo, som själv skriver ungdomsböcker, resonerar klokt om detta fenomen här. Hon menar att om boken handlar om ungdomar och dessutom berättas ur ett ungdomsperspektiv, så brukar den ges ut som ungdomsbok. Vettig definition tycker jag.

Men en bok som Ondskan av Jan Guillou då? Varför ses den inte som en ungdomsbok? Kanske för att Jan Guillou vanligen skriver böcker för vuxna?

2 kommentarer:

  1. Jag trodde faktiskt ondskan var en ungdomsbok. Så jag håller med.

    SvaraRadera
  2. På mitt lokala bibliotek är den uppställd på vuxenavdelningen. Och den brukar ju inte säljas som ungdomsbok, vad jag vet. Samtidigt vet jag att vi läste den i skolan ...

    SvaraRadera