fredag 6 januari 2012

Det hänger på inledningen

Inledningen i en bok är såklart väldigt viktig. Jag tycker att författaren ska välja sina första meningar med omsorg, ta tillfället i akt att liksom kroka tag i läsaren och väcka nyfikenhet. Slå an en ton.

Men de inledande meningarna kan ha motsatt effekt också. Ibland vet jag efter några rader att det inte är en bok för mig.

Som den här meningen till exempel: "Det var en av de första spirande sommardagarna 1945 och vi promenerade genom gatorna i ett Barcelona som låg insvept i askgråa skyar under en beslöjad sol som rann ut över Rambla de Santa Mónica i girlanger av flytande koppar."

Girlanger av flytande koppar? Jag slog ihop boken med en rysning, jag kunde bara inte läsa vidare.

Funkar säkert jättebra för någon annan, men den där typen av språk är bara inte min stil.

Purple prose, om du frågar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar