måndag 9 januari 2012

Mellan bilderbok och kapitelbok?


Jag har en femåring hemma som vägrar att läsa kapitelböcker. Nej, inte en sån där bok utan bilder, säger han och suckar när jag frestar med allt från Emil i Lönneberga till Trolldom i Gamla stan.

Är det bara jag som tycker att det finns ett hål i utgivningen när det gäller böcker för barn som befinner sig i den fas som min son gör? När kapitelböcker är för koncentrationskrävande precis vid läggdags, och småbarnsbilderböcker med enkla berättelser och några få meningar per sida känns för barnsligt.

Vi har läst Alfons, Halvan, Snurran, Pija Lindenbaum och Ulf Nilsson. Men nu vill vi ha något nytt!

Tips, någon?

6 kommentarer:

 1. Ett tips är Jonna Björnstierna:Godistrollet, Fru Skräck och Sagan om den underbara familjen kanin och monstret i skogen. Underbara bilder. Spännande och roliga historier.

  Pettson och Findus serien har ni kanske redan provat? Lite lugnare tempo men mycket kul att titta på bilderna.

  SvaraRadera
 2. Prova Jakob Wegelius böcker, Legenden om Sally Jones och Spionerna i Orreborg tillexempel. Båda är underbara och de är rikligt illustrerade även om det är gott om text, mycket spännande också!

  SvaraRadera
 3. Tusen tack för tipsen!

  Pettson och Findus har vi läst, likaså Mamma Mu. Jag glömde nämna dem, men de passar ju också bra, lite mer text och mer avancerade historier. Jag har prövat med lättlästa kapitelböcker, men det passar inte .. För lite bilder och de som finns är svartvita.

  Ska absolut testa jonna Björnstierna och Jakob Wegelius! Konstiga djur har jag också hört mycket gott om, så den kanske kan vara något.

  SvaraRadera
 4. Bra övergångsböcker tycker jag är kapitelböcker där varje kapitel är självständigt tex kapitelböckerna om Mamma Mu eller Lillebror och Nalle/Lillebror och Billan (även dom av Wieslander). De är även rikligt illustrerade. Liina Talviks Kolla killar är också lite i samma stil. Kanske att han skulle gilla böckerna om Sandvargen? De är skrivna av Åsa Lind och är väldigt underfundiga och filosofiska. Även där är varje kapitel en självständig historia vilket gör att man kan gå ut och in i boken.
  Jakob Wigelius Legenden om Sally Jones är underbar, men väldigt sorglig och allvarlig. Vet inte om jag skulle läsa den för en 5-åring som godnattsaga.

  SvaraRadera