fredag 13 januari 2012

Research till deckare

Jag läste precis en svensk bestseller, en deckare, som innehöll en beskrivning av en häktningsförhandling. Den hade paus för lunch, åhörarna lade sig i förhandlingen och ordningen på de olika momenten var ganska märklig.

En häktningsförhandling överstiger sällan 30 minuter. Knappast avbrott för lunchpaus alltså. Åhörare tillåts sällan närvara, eftersom det råder förundersökningssekretess, utredningen är ju inte klar. Om det finns åhörare så får de naturligtvis inte lägga sig i förhandlingen. Sånt händer bara i amerikanska filmer.

Visst, nu tycker ni kanske att jag är petig. Men saken är att de här faktafelen är så himla enkla att undvika om man bara vet hur man gör.

Protokollet från en häktningsförhandling är alltid offentligt och det går bra att beställa från domstolen per mejl. Plättlätt att få tag på alltså. Inga interna kontakter behövs, inga intervjuer behöver göras, ingen omfattande litteratur behöver läsas. Av häktningsprotokollet framgår vilka som varit närvarande, hur länge förhandlingen pågått och vilka som sagt vad. 

Det samma gäller för domar, huvudförhandlingsprotokoll, förundersökningsprotokoll (sammanfattning av polisutredningen), personutredningar ... Det allra mesta är offentligt och går bra att beställa. Hur enkelt som helst. 

Ett tips alltså för dig som är deckarförfattare eller vill bli det, och som behöver göra research om domstolsarbete och rättegångar. Det är bara att mejla domstolen. 

Och ni vet väl att nästan alla huvudförhandlingar också är öppna för allmänheten? Bara att smyga in i salen, stanna så länge man vill och sen smyga ut igen. 

4 kommentarer:

 1. Bra tips. Den enda gången jag skrivit något som involverade den här typen av situationer (en häktning, besök i häktet etc) googlade jag mest och tänkte i övrigt att "jag får kolla upp det där sen". Men det var faktiskt inte helt uppenbart för mig hur jag skulle gå tillväga.

  SvaraRadera
 2. Kul att jag kunde tipsa! Det är ofta just rättegångsscener blir fel tycker jag, de baserar sig ofta mer på amerikansk film än hur det går till i svenska domstolar. Lite synd tycker jag, när det är så lite som behövs för att få det i alla fall någorlunda rätt.

  Kanske är det likadant med andra grejer också, sjukvård, polisarbete, tidningsredaktioner och andra vanligt förekommande miljöer i tv-serier och deckare. Men det är jag lyckligt ovetande om ...

  SvaraRadera
 3. Superbra tips, det är ju sånt här som åtminstone jag blir lite hämmad av eftersom jag tror att allt som rör poliser och åklagare och domstolar är SUPERHEMLIGT, och så kommer jag av mig direkt eftersom jag inte vill göra bort mig.

  SvaraRadera
 4. Sparkling - roligt att kunna hjälpa till!

  SvaraRadera