måndag 27 februari 2012

De bästa böckerna är tunna

Jag hävdar ju i min bloggpresentation att jag gillar tunna böcker. Så löjligt. Vad menas? Man kan väl inte bedöma böcker efter sidantalet? Nej, så klart man inte kan.

Men jag tycker att många böcker skulle vinna på att författaren strök en del av texten. För att berättelsen ska bli tydligare. För större klarhet och bättre fokus. För att läsaren ska slippa fastna i ovidkommande detaljer och ändlösa sidointriger och inre monologer som inte leder någon vart. (Ja, Knausgård, det gäller tyvärr dig också.) Och hur är det man säger – i begränsningen visar sig mästaren?

Här är några av mina tunna favoriter. Mästerliga allihopa.


7 kommentarer:

 1. Älskar också tunna böcker. Sällan jag tycker tegelstenar är något att ha...

  "Doktor glas" står också på min favvolista. Tillsammans med "En herrgårdssägen" av Lagerlöf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, kom på en annan favorit. "Svårläst" av Åsa Ericsdotter.

   Radera
  2. Den har jag inte läst, tack för tipset.

   Radera
  3. Åt lyrikhållet, så den är lite udda. But I like it!

   Radera
 2. Suveräna böcker som exempel - men njae - när jag hittar en underbar bok vill jag att den aldrig ska ta slut. Dock är ju en del "tjockisar" lite sega - jag har ännu bara läst halva Jonathan Franzens "Frihet" - det kommer lite andra böcker emellan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid ett dåligt tecken när andra böcker kommer emellan ...

   Radera