torsdag 2 februari 2012

Den knepiga målgruppen


För ett tag sedan bloggade jag om att jag tyckte att det var svårt att hitta bilderböcker för äldre barn. (Det vill säga barn som, oavsett ålder, mognadsmässigt befinner sig någonstans mellan kapitelbok och bilderbok.)

Detsamma gäller ju naturligtvis kapitelböcker för samma grupp. Jag saknar korta, enkla kapitelböcker som är rikligt illustrerade i färg. Böcker som appellerar till säg, barn mellan fyra och sex år ungefär. Gärna med berättelser som rör vardagen för dem; förskola eller förskoleklass, kompisar, lära sig cykla, lösa tänder och simskola.

Det finns väldigt många läsa-självböcker för barn som precis börjat skolan. Men som sagt, utbudet är mer begränsat för de barn som befinner sig i gränslandet mellan bilderbok, läsa-självbok och lite mer koncentrationskrävande kapitelböcker.

En bok som passar bra för denna knepiga målgrupp är dock Augustpris-nominerade Konstiga djur av Lotta Olsson och Maria Nilsson Thore. Den läser vi hemma just nu, och det är korta kapitel, mycket dialog och färgillustrationer på varje sida. (Efter tips här på bloggen, tack!) Uppföljaren En annan resa, kommer snart ut i handeln.

Fler tips på enkla, illustrerade kapitelböcker får man på Bokunge.

2 kommentarer:

  1. Läste i dag i DN om Levi Pinfolds "Djangon" och blev nyfiken och intresserad, illustraionen såg så sagolik och härlig ut. Något för en femåring?

    SvaraRadera
  2. Ja, jag läste också recensionen. Den verkar fin!

    SvaraRadera