söndag 12 februari 2012

Mesiga recensioner i bloggosfären?

Efter att ha bok- och skrivbloggat ett kort tag är det en sak som slår mig. Att det är en liten värld, det här. Speciellt bloggosfären som kretsar kring barn- och ungdomslitteratur. Och det gör också att jag har börjat tänka mig för, kanske oroväckande mycket, när jag har synpunkter på andras texter. Det skulle kännas konstigt att recensera, säg till exempel någon av de bloggare jag gärna läser och som kanske också läser mina inlägg ibland.

Tänk om hon/han blir ledsen? Eller tycker att jag är knäpp, orättvis och besserwissrig. Jag vet ju hur mycket hårt arbete och personligt engagemang som kan ligga bakom en text. Och att det är betydligt lättare att se fel i andras texter än att själv skriva bra.

Den senaste tiden har jag läst en del böcker som jag verkligen inte tycker har uppfyllt mina förväntningar. Och då har jag faktiskt avstått från att recensera dem här på bloggen.

Ja, nu tänker ni kanske att jag överdriver min egen betydelse. Och visst, det är inte som att hela litteratursverige otåligt väntar på att min blogg ska uppdateras. Jag är inte kritiker på en stor dagstidning. Det fattar jag också.

Men om vi säger så här, författare kan också googla. Författare kan också läsa länkar från recensioner och nätbokhandlar.

Och det är klart att de flesta nog inte bryr sig ett dugg om vad jag tycker. Men bara känslan av att vem som helst kan läsa min åsikt och att jag kanske faktiskt kan såra någon med den, den känslan har jag lite svårt att förhålla mig till. Samtidigt, att skriva recensioner som enbart är välvilliga och som inte innehåller kritik, det blir ju i längden rätt urvattnat och mesigt.

Hur tänker ni andra bok- och skrivbloggare? Recenserar ni gladeligen exempelvis bloggvänners böcker, och hur går tankarna hos er då? Ni som skriver själva, känner ni er alltid bekväma med att bedöma andras texter? Känner ni er elaka ibland? Och avstår ni ibland från att blogga om böcker ni verkligen inte gillar?

19 kommentarer:

 1. Hej! Jag heter Pebbles och bokbloggar på Bookiecookiez och jag brukar skriva om jag t ex har träffat författaren, är kompis med den på facebook eller så. Det tycker jag inte påverkar min bedömning så mycket, men om jag känner personen väl så har jag bestämt mig för att bara tipsa om boken, inte ge den ett betyg eller så, jag tycker att då kan läsaren själv inse att man kanske tagit bort de värsta neggiga grejerna. Men jag har skrivit en sf-bok som heter Bergsstjärnan som har blivit sågad på diverse bokbloggar (och ibland fått bättre betyg) och jag blir inte jätteledsen av det. "All publicitet är bra publicitet" eller vad heter det? Men jag vill gärna ha lite konstruktiv kritik. Jag har kommit på att om jag inte ger boken ett så bra betyg så brukar jag lägga ner energi på att skriva exakt varför. För det vill jag veta när folk skriver om min bok. Jag tänker mig att väldigt etablerade författare är mer vana vid kritik, men en del nya författare som gett ut böcker själva och så kanske man går mjukare fram med. Det är en svår fråga, bra att du tar upp det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pebbles! Intressant att höra att du faktiskt efterlyser konstruktiv kritik själv. Det ska jag tänka på, att man som författare kanske hellre vill ha ett ärligt omdöme från läsaren än att bara bli struken medhårs.

   Radera
 2. Jag skriver om böcker jag inte gillar, skriver gärna vad det är i boken som känns fel för mig. Jag går sågat både böcker och dess författare vid fotknölarna, jag lägger ut recensioner på böcker som jag tycker är usla. Mest för att "varna" andra, men även för att kanske författarna mot förmodan läser min blogg och tar kritiken till sig och gör ett bättre jobb i nästa bok! :-D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väldigt ärligt! Jag skulle tycka att det var hemskt att såga en bok, men det är kanske för att jag själv skriver och därför på något vis ändå identifierar mig med författaren.

   Radera
 3. Jag skriver mest om böcker jag gillar, och temat på min blogg är att fokusera på vad jag vill stjäla och om jag verkligen inte gillar en bok så har jag mindre anledning att stjäla från den.

  Det vore nog förresten lite kul med en blogg som bara tar upp det man INTE gillar i olika böcker. :)
  Vad gillar alla inte med tex Cirkeln? Det vore intressant att läsa.

  Jag skulle aldrig tveka att recensera någon jag känner men jag skriver som sagt alltid mer om vad jag gillar än tvärtom, även om det händer att jag nämner något sådant.

  Det är sällan det inte finns något att gilla.

  Bra fråga förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, du har ju ett eget koncept på din blogg som är väldigt positivt ... Tycker det är fint att du fokuserar på det du verkligen gillar. Jag är nog en mer lättretlig typ som lätt kan hetsa upp mig över sånt jag INTe gillar ...

   Radera
  2. Förresten skulle jag kunna skriva rätt långt om vad jag inte gillar med Cirkeln, hehe. Men det är ju förra årets typ mest hajpade och hyllade ungdomsbok, så det känns liksom rätt .. missunsamt på något vis. Typ surt sa räven om rönnbären.

   Radera
  3. Fast det vore roligt och intressant att läsa!
   Inte lider de av det, som har fått så många priser.

   Jag tänkte på en annan sak. De som skriver recensioner i tidningar, tror du inte de i ännu högre grad känner många författare? Kanske har de någon hantering av jävighet förstås. Det verkar lite överkurs på ens egen blogg. Fast man skall nog ange om man känner någon och på vilket vis. Det har jag inte gjort hitills, men det får jag ändra på.

   Radera
  4. Angående Cirkeln så är den ju välskriven och spännande. Men jag tycker att det var lite många huvudpersoner, knepigt att hålla reda på alla och att liksom känna med dem. I tv-serier fungerar nog denna dramaturgi bättre, då har man ansikten, röst och kroppsspråk till personerna och det är lättare att växla mellan flera olika huvudpersoner. Se där - lite neggigt men ändå konstruktivt, var det inte?

   Recensenterna i stora tidningar är ju ibland själva författare och alldeles säkert känner de många av dem vars böcker de recenserar. Jag undrar också hur det påverkar dem. Och så undrar jag hur mycket de tar intryck av vad andra har skrivit om boken ...

   Radera
 4. Jag skriver precis vad jag tycker och försöker hålla mig konsturktiv i min (om jag har någon) kritik. De författare som gett respons på mina recensioner har uppskattat det och sagt att de gillar ärligheten. Och bara för att man inte älskar en bok och det finns en del saker man inte gillar så betyder ju inte det att allt är dåligt. Tycker det är viktigt att tänka till när man recenserar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Visst är det så att de flesta böcker har något bra, annars hade de nog alltid kommit ut på marknaden.

   En negativ bild av en bok kan dock ofta handla om höga förväntningar för mig. Är boken hyllad eller skriven av en uppburen författare förväntar jag mig mer, och blir sur om jag tycker att den inte når upp till den standard jag hade hoppats på ...

   Radera
 5. Jag tänker som du - jag aktar mig också för att recensera böcker av dem som bloggar, just för att vi "känner" varandra. Och det är ju synd. För egentligen vill jag dem inget ont, egentligen vill jag att de ska bli bättre. Jag brukar i regel försöka vara konstruktiv när jag tycker någonting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande att höra. Får se hur det blir för mig med Kaninhjärta - jag kommer definitivt att köpa och läsa. Men det återstår att se om jag vågar skriva något om den här på bloggen!

   Radera
  2. Ge mig konstruktiv kritik, Janina, något jag kan göra någonting åt, så kan du skriva precis vad du vill. Det får man ta :) men när recensioner bara är spydiga eller personligt riktade mot författaren, du vet? Inte för att jag tror så om dig. Men dessa finns också. Och dem tycker jag illa om. Jag vill så klart bli bättre! Sedan inte sagt att jag tar åt mig av allt; man måste välja vem man instämmer med för det mesta, och sedan lyssna på när det gäller ens eget verk. Mina redaktörer, exempelvis, tror jag på. De har lyckats ge ut en rad fina böcker inna min :)

   Radera
  3. Det är en deal! Konstruktivt kommer det bli, promise.

   Hur som helst ser jag jättemycket fram emot att din bok kommer ut. Jag har läst din blogg sedan innan du blev antagen, och därför klappar mitt hjärta lite extra för din debut.

   Och jag håller med dig om ditt förlag, det är verkligt spännande och står för kvalitet i mina ögon. Bara att lyckas få fram en Augustprisvinnare på ett så litet, relativt nystartat förlag tycker jag är mycket bra jobbat.

   Radera
 6. Jag håller med Pebbles (bookiecookiez liksom jag) om att man som författare vill ha konstruktiv kritik för att kunna utvecklas som författare. Visst, det är inte roligt om ens bok blir sågad, men om recensenten kan utveckla och förklara vad han/hon saknar, vad som kändes fel osv., då har man som författare chans att förändras och upptäcka misstag man kanske inte tänkt på tidigare.

  SvaraRadera
 7. Intressant! Tack för konstruktiv kritik - av mitt blogginlägg.

  SvaraRadera
 8. Själv vill jag bara ha konstuktiv kritik, men det är ett svårt/knepigt ämne.

  Jag har recenserat boken "My" av Desere Fredlund (länk finns här http://ordetarditt.blogg.se/2012/january/my.html#comment). Boken hade jag fått helt gratis och det komplicerade det hela när jag sedan inte tyckte om boken... men jag bestämde mig för att vara ärlig.

  Desere var därefter jättemodig och la ut min "sågning" av hennes bok på sin hemsida. För att visa att alla tycker olika. och att ris också är viktigt.

  Ärlighet varar längst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den recensionen var verkligen inte mesig. Och det var inte mesigt av författaren att lägga ut den på sin blogg heller.

   Jag ska våga lite mer tror, jag. Det är flera som har nämnt i kommentatorsfältet att de önskar sig konstruktiv kritik. Och det är ju faktiskt texten man recenserar, och knappast människan bakom boken.

   Och på något vis visar man ju faktiskt att man läst, begrundat, tagit texten på allvar om man tar sig tid att göra en grundlig analys. Den sortens läsning hoppas och tror jag faktiskt att man vill ha som författare.

   Radera