torsdag 16 februari 2012

Mina bästa reatips: ungdomsböcker

Nästa vecka börjar bokrean. Jag tänkte ge er mina bästa tips inför rean, och idag börjar jag med tre ungdomsböcker. Skynda fynda!


1. Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn av Bjørn Sortland.


En tunn liten bok om Markus som älskar för första gången. Han älskar Ingrid, som är fem år äldre, röker och forskar om konstnären Felix Nussbaum. Men Ingrid har cancer. En vacker och sorglig kärlekshistoria, berättad i korta, prosadiktsliknande kapitel. Och ja, jag grät på slutet.


2. Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins
Varje år anordnas Hungerspelen, en brutal tävling och dokusåpa för ungdomar. Hungerspelen är en kamp på liv och död - vinnare är nämligen den deltagare som lyckas hålla sig vid liv längst. När Katniss Everdeens tolvåriga lillasyster lottas fram som deltagare i Hungerspelen bestämmer sig Katniss för att frivilligt ta sin systers plats. Kommer Katniss att klara sig? Och vad är hon beredd att göra för att överleva? 


På bokrean kan du köpa hela trilogin i samma bok. Utmärkt, eftersom man är helt fast efter första kapitlet och vill hetsläsa vidare hela tiden.


3. Fjäril av Sonya Hartnett
Eftersom jag blev fullkomligt betagen i Sonya Hartnett efter att ha läst Torsdagsbarn (som du kan läsa om här) så är detta en bok som jag definitivt tänker lägga vantarna på.

2 kommentarer:

  1. Hungerspelen är en bok som många tonåringar har älskat att läsa, det gjorde jag själv också. Tyvärr tycker jag inte att de andra delarna är lika bra. De två andra böckerna är tips som jag tänker ta till mig, hoppas de inte är alltför könsbundna. De ungdomar som redan läser böcker med stor glädje hittar ju ofta fram till de böcker som får uppmärksamhet i media (Cirkeln, Hungerspelen) - den stora utmaningen är att hitta den rätta boken för de som "inte gillar" att läsa. Måste man läsa böcker då? Jaa!

    SvaraRadera
  2. Nej, jag håller med om att första delen i Hungerspelen-serien var bäst.

    Sonya Hartnett är nog mer för läsvana tonåringar, de som vill ha en utmaning. "Vad är så skört om det bryts om du säger ditt namn" är dock både tunn och lättläst, men jag gissar att den fungerar bättre för gymnasiet än förhögstadiet. Huvudpersonerna är i 20-25-årsåldern båda två.

    SvaraRadera