lördag 11 februari 2012

Tidningen Skriva och fniss åt Jan Guillou


Igår köpte jag senaste numret av tidningen Skriva. Tidningen är nystartad, den har bara kommit ut med två nummer hittills. Jag tycker att den är riktigt bra.

Konkreta skrivtips blandas med intervjuer med författare. Allt i en snygg layout och med ett lagom lättsamt upplägg. Jag gillade särskilt intervjun med Jan Guillou, faktiskt. Inte för att jag egentligen är något fan, men för att han kläckte ur sig den ena torra sarkasmen efter den andra om skrivande. Eller vad sägs om denna sågning av pretentiös skönlitteratur:

"Den franska nya romanen passar ett ungt litterärt geni med begränsad livserfarenhet och stora författardrömmar utmärkt, för att man då vill skriva vackert om absolut ingenting. Man vill skriva djupsinnigt, svårbegripligt med hög grad av icke konkret berättande."

Det här citatet gjorde min eftermiddag. Jan Guillou, du är ju riktigt rolig.

7 kommentarer:

 1. Jag gillar också tidningen Skriva och har lite svårt att förstå att konceptet inte har uppstått tidigare. Onekligen verkar det ju som om det finns ett gäng människor i Sverige som har ett outgivet men välskrivet manus i byrålådan. Tack för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det konstigt att ingen har kommit på konceptet med en tidning om skrivande förut. Vad kul att du gillar min blogg, vad glad jag blir!

   Radera
 2. Jag har tänkt prenumerera men lösnummer vore ju bra att börja med. Kan man köpa den i tex pressbyrån eller?

  Roligt sagt av Guilliou.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt min tidning på Pressbyrån på Centralen. Vad kul att du också gillar tidningen, och Guillou-citatet!

   Radera
  2. Jag har faktiskt aldrig läst Skriva-tidningen, bara sett annonser.

   Radera
 3. Haha, Guillou gjorde min dag också. Sitter precis och redigerar mitt debutantmanus som kommer ges ut i sommar och oroar mig över att den kanske inte är tillräckligt gestaltande och omgivningsbeskrivande, så det uttalandet hjälpte mig. För faktiskt, jag vill ha ut storyn, sen vill jag såklart att det ska vara välskrivet också, men inte bara tomma meningslösa ord. Hur vackert det än må vara :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en bra plan Mikaela ... Kul att du ska debutera - grattis!

   Radera