onsdag 8 februari 2012

Vi måste prata om liknelser


Jag är inte riktigt kompis med liknelser och metaforer i skönlitterära texter. Eller, jo, om de gör det enklare för mig att förstå vad författaren menar. Inte annars. Inte som en krusidull i texten, som känns långsökt och liksom bara  ... är i vägen.

Så här: De tornar upp sig som en mur runt henne. Helt okej. Inte jätteinnovativt, men alla fattar vad som menas. Eller hur? Du vet ju hur en mur ser ut. Du ser framför dig hur de ställer sig framför henne, lite hotfullt sådär.

Men detta: Korven ser flottig och trött ut, som ansiktet på en nattportier. Alltså hur då? Exakt hur menar du? Jag ser inte en enda nattportier framför mig nu faktiskt, när jag tänker efter. Och inte en enda korv som ser ut som en heller.

Eller vad tycker ni? Är jag känslig? Kanske rent av allergisk? Är liknelser och metaforer i själva verket ett smakfullt stilistiskt grepp, det är bara jag som inte har fattat grejen?

PS. Båda exemplen ovan är autentiska. Men jag tänker inte avslöja vilket exempel som är från vilken bok, det får ni lista ut själva.

10 kommentarer:

 1. Jag vet precis vad du menar. Läste en bok av Ramona Fransson, Mord i Skärhamn, och där vimlade det av liknelser som inte betydde något alls för mig.

  "hennes olivfärgade hy hade antagit färgen av blöt sallad" eller "blicken gled över dem som en wakeboard" till exempel.

  Blöt sallad? Den är väl fortfarande grön? Och vad är en wakeboard och hur kan en blick glida som en sådan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbara exempel! Precis det där menar jag.

   Radera
 2. Ibland känns det verkligen som att författarna tävlar med varann om att komma på nya metaforer. Visst kan det vara charmigt till en viss del, men det får ju finnas gränser. Korvar som ser ut som en trött nattportier...?

  Däremot får man inte glömma de helt underbara metaforerna som "Rymdskeppet hängde i luften som en tegelsten inte gör"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbar liknelse :) den fattar jag ju precis. Men den borde väl egentligen gå under icke-liknelse...

   Radera
  2. Aha - Liftarens guide till galaxen.

   Radera
 3. En nattportier ser kanske trött ut. Men flottig? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte per automatik i alla fall. Det borde rimligtvis föreligga individuella skillnader med avseende på flottigheten. Flottig som ett wienerbröd däremot, den köper jag.

   Radera
 4. Jag tycker att du är något viktigt på spåren här. Vissa saker _kan_ man bara inte se framför sig, just för att det är hittepåliknelser för liknelsens skull. Har inget bra exempel men jag ska skriva upp nästa jag stöter på! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns fint att du håller med. Fint som ... en söndagsstek? En korv med räksallad? (Försöker vara lite litterär och innovativ här nurå.)

   Radera
 5. Jag kom nyligen över den typen av bok. Efter 20 sidor var jag tvungen att avstå från att läsa den. Det var en deckare vars titel och namn jag naturligtvis glömt, jag är ju 60+. Men vestibulen i mitt hus är ett bra ställe att lägga böcker som man kanske inte har lust att läsa, alla är ju inte lika kritiska, kanske rent utav tycker att det är kul!

  SvaraRadera