lördag 31 mars 2012

Att tänka i akter

Bild: Booyabazooka, Wikimedia commons

Jag måste tänka i tre akter när jag skriver och planerar en historia. Annars blir jag helt förvirrad. Det gäller såväl större som mindre skrivprojekt. Alltså:

Akt I: Introduktion av karaktärer, miljö, konflikt
Akt II: Fördjupning av konflikten, klimax/ordeal/slutstrid/vändpunkt i slutet av denna akt
Akt III: Avrundning, trådarna knyts ihop

Det här är ju inte direkt ett hemligt knep. Utan en extremt klassisk struktur som, som ni säkert vet, kallas för den dramaturgiska modellen. De flesta Hollywoodfilmer följer den, och otaliga böcker och pjäser. Som nybörjare skulle jag aldrig våga använda mig av en annan modell för att bygga upp en intrig. Inte förrän jag kände att jag till fullo behärskar tekniken och att det var dags att börja experimentera med andra lösningar.

Men jag har märkt att alla inte tänker så. En del författare kan till exempel lägga in vändpunkten/klimax i mitten av berättelsen, eller kanske helt hoppa över akt III. Det är modigt, men ofta tycker jag att berättelsen skulle ha vunnit på att följa en mer klassisk struktur.

Och som sagt, själv känner jag inte att jag får någon ordning på berättelsen förrän jag planerat den i tre akter.

2 kommentarer:

 1. Men du tänker alltså ut storyn i förväg innan du skriver ner den? Skriver du en synopsis och klipper och klistrar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag måste absolut tänka ut någon slags huvudkonflikt + story + huvudkaraktärer i förväg. Med ett längre manus skriver jag synopsis. (Jag har ju bara skrivit ett, och håller nu på med mitt andra, men det är i alla fall så jag har jobbat hittills.)

   Det är ett dokument på 1-2 A4 med rubrikerna Akt I, Akt II och Akt III. Där stolpar jag ner handlingen, även om det har en tendens att ändra sig under tiden jag skriver. Jag måste alltså ha en tanke kring huvudkonflikten och den dramaturgiska kurvan redan inledningsvis, annars funkar det inte för mig.

   Men som sagt, jag är ju nybörjare och kanske kommer jag att ändra arbetsmetod med tiden. Vem vet!

   Radera