onsdag 21 mars 2012

Boken om allting av årets ALMA-pristagare Guus Kuijer


Igår när det tillkännagavs att Guus Kuijer hade vunnit ALMA-priset hade jag inte läst någonting av honom. Men nu, ett biblioteksbesök senare, har jag fått tag i och läst Boken om allting. Visst är jag snabb!

Boken om allting handlar om Thomas, som är nio år och ser saker som andra inte ser. Tropiska fiskar i kanalen, löv som slits av träden på Jan van Eyckgatan och Jesus. I sin anteckningsbok Boken om allting skriver han upp viktiga saker som händer honom.

När Thomas våldsamme och tyranniske far slår honom med träsleven önskar Thomas att Egyptens alla farsoter ska drabba fadern. Thomas blir vän med tant Van Amersvoort, som säger att hon är en häxa, och då börjar också mycket riktigt märkliga saker att hända fadern. Men sker de i verkligheten eller bara i Thomas fantasi? Det lämnas åt läsaren att tolka.

Guus Kuijers stil är klar och lätt, ibland något komisk. Jag får associationer till Roald Dahl, kanske på grund av de lätt karikerade figurerna och de absurda och fantastiska inslagen. Men Guus Kuijers underton är allvarligare och mer filosofisk.

Boken om allting för en diskussion om kristendom, godhet, medmänsklighet och mod och den innehåller rikligt med bibliska citat och anspelningar. Med andra ord är det en ganska avancerad berättelse. Och jag är rädd att en del av den försiggår över huvudet på de barn som saknar de religiösa referensramar som boken kräver.

Kanske är det här en bok som fungerar bäst som högläsningsbok, med stöd och tolkningshjälp från en vuxen?

2 kommentarer:

 1. Ja, det var snabbt. Svenska bibliotek är fantastiska!

  Det låter som om "Boken om allting" är en tyngre bok än Polleke-serien. Den handlar om allvarliga saker också, men på ett lättsamt vis. Den påminde mig lite om Christine Nöstlinger, och inte speciellt mycket om Roar Dahl. Fast det kan ju vara olika hur man associerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte faktiskt också på Christine Nöstlinger, fast jag inte tog upp det i recensionen.

   Ja, detta var en bok med många religiösa funderingar. Jag har tänkt läsa någon av böckerna om Polleke också, det ska bli spännande.

   Radera