tisdag 27 mars 2012

Favoritcitat


Jag har precis läst Det förtrollade urverket av Philip Pullman. Det är en saga om en urmakarlärling, och jag läste den som en metafor om att vara författare.

Det här är mitt favoritcitat ur boken:

"Och det är denna: man vinner inte några tävlingar genom önsketänkande, man vinner dem genom att springa snabbare än någon annan. Och för att göra det måste man träna hårt och anstränga sig till det yttersta, och ibland räcker inte ens det, eftersom någon annan löpare kanske är skickligare än du. Det här är sanningen: om du önskar dig något, så kan du skaffa dig det, men bara om du önskar dig allt som följer med, inklusive allt det hårda slitet och förtvivlan, och bara om du är villig att ta risken av ett misslyckande."

Jag ska titta på det här citatet närhelst jag känner mig för lat för att skriva på mitt nya projekt.

7 kommentarer:

 1. Så sant som det är sagt. Hur var boken annars?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra! Folksagokänsla; värdshus, prinsar, riddare, hästekipage. Men det som var spännande med en, tycker jag, var att sagan kändes som en metafor för konstnärligt skapande.

   Radera
  2. "Spännade med den" skulle det vara, såklart.

   Radera
 2. Vilket bra citat! När jag läser vad du skriver blir jag väldigt nyfiken på boken.

  SvaraRadera
 3. Mm, det citatet tar jag med mig i livet och försöker skvätta över det på mina barn också!

  SvaraRadera
 4. Ja, eller hur. Visst vill man föra över det där tankesättet till sina barn.

  SvaraRadera