söndag 25 mars 2012

Tempus

Jag tycker ofta att presens kan vara rätt fult, kännas lite skoluppsats sådär. Speciellt om det kombineras med att historien berättas ur jagperspektiv.

Men den här texten jag håller på att jobba med nu, den kommer naturligt i presens. Och jag ändrar till imperfekt. (Eller preteritum, som jag lärt mig att det heter nu för tiden.)

Sen skriver jag ett nytt stycke. I presens. Läser igenom det, blir irriterad på mig själv och ändrar till preteritum.

Och så håller jag på sådär. Fram och tillbaka. Kanske borde jag helt enkelt bara ge upp och inse att den här texten funkar bäst för mig att skriva i presens?

6 kommentarer:

 1. Ha, ha! Hatar när det händer!

  Samtidigt.. ibland vet texten bäst.
  Gjorde en sån upptäckt efter att jag skrivit ett helt manus... De textstycken jag skrivit i ett tempus lät mycket bättre än ett annat... Inte kul att gå igenom och ändra bara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, eller hur. Så himla segt att ändra långa textsjok, och dessutom blir det inte riktigt bra heller när man gör så, tycker jag. Det märks liksom att texten är skriven i ett annat tempus från början.

   Radera
 2. Jag tycker att presens ger en bra känsla om det funkar, och allra speciellt för läsa-själv böcker. Det händer nu. Men imperfekt(som jag kallar det:) är lättare att få ihop. Vad tycker du om första resp. tredje person?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första eller tredje person. Hmm. Det beror på berättelsen, jag experimenterar lite där ... Just nu skriver jag i tredje person.

   Generellt tycker jag att en jag-berättare måste vara mer ödmjuk på något vis. Det hade ju inte funkat att Jonatan berättade om sig själv i Bröderna Lejonhjärta, eller hur? Det hade ju blivit väldigt skrytigt och fel. Listigt därför att låta Skorpan, fegisen, berätta.

   Radera
 3. Hej! Surfade runt lite och hamnade på din blogg och kände direkt att hit kommer jag att titta in igen :-)

  När det gäller presens och preteritum... det gäller att lyssna. En text tror jag själv talar om i vilken form den vill berättas. Vill den ha presens så ge den det och se vart det barkar hän.

  Ann-K
  http://tidattskriva.blogspot.com

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du hittade min blogg, och kul att du vill komma tillbaka!

  Klok synpunkt angående tempus.

  SvaraRadera