måndag 19 mars 2012

Tittar du efter förlaget när du köper böcker?

Jag fick den frågan av en reporter på tidningen Svensk bokhandel, och svaret hamnade här.

Jag hade illkort om tid på mig att svara och det skulle vara max 250 tecken. Så jag vet inte om jag lyckades bli så nyanserad. Men så kom jag plötsligt på – det här kan jag ju blogga om. Och då finns det ju ingen teckenbegränsning!

Så nu kommer extended edition här på bloggen:

Ja, jag tittar efter förlag när jag köper böcker. Oftast betyder ett större förlag högre kvalitet tycker jag – även om det absolut ges ut många bra böcker även på de mindre förlagen. (Och en del eländiga saker på de större.) Om ett förlag har någon av mina favoritförfattare så drar det upp mina förväntningar på deras övriga utgivning. En del förlag tycker jag faktiskt håller riktigt låg standard, och då är jag nog lite skeptisk när jag bläddrar igenom ett av deras alster i bokhandeln. Men jag skulle aldrig välja bort en bok enbart på grund av förlagsnamnet.

Vad gäller vuxenlitteratur så är ju Norstedts och Albert Bonniers störst och jag förväntar mig en viss kvalitet av exempelvis en debutant hos någon av dessa förlag. Hos dessa två jättar ligger även några av mina favoritförfattare som till exempel Torgny Lindgren och Kerstin Ekman. Ordfront har bland annat John Ajvide Lindqvist som jag gillar. Och Weyler har verkligen lyckats etablera sig, de fick ju en Augustprisvinnare 2011. (En intressant sak att notera är annars att de senaste tio åren så har alla vinnare kommit från antingen Albert Bonniers eller Norstedts. Förutom Korparna av Tomas Bannerhed senast, då.)

Vad gäller barnböcker så är det samma sak där, tycker jag. Rabén & Sjögren och Bonnier Carlsen har tillsammans majoriteten av de stora författarna. Alfabeta tycker jag också är ett bra förlag med bland andra Johanna Thydell och Per Nilsson, två författare som jag tycker mycket om. För mig är dessa större förlag något av en kvalitetsstämpel. Sen tycker jag också att det mindre förlaget Gilla Böcker är en intressant uppstickare. De har lyckats få fram en Augustprisvinnare till exempel (Jenny Jägerfeld, Här ligger jag och blöder) och det är väldigt bra jobbat för ett så pass nystartat förlag.

Tittar du efter förlaget när du köper eller lånar böcker?

2 kommentarer:

  1. Nej! Det kan jag inte säga att jag någonsin tänkt på! Däremot går jag ofta på författarnamnet, ibland blir man dock besviken.. Recensioner i DN, Babel och andra TV-program, rekommendationer från pålitliga läsare i bekantskapskretsen... hittade precis Johanna Nilssons "Darling" i skolbiblioteket, ska genast börja läsa den, eleverna har "lässtund" och då får jag också läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ha, vad lustigt att det är så olika. Jag kollar alltid vilket förlag en bok kommit ut på.

      Radera