fredag 27 april 2012

Astrid och jag i sommar?

Att säga att man gillar Astrid Lindgren är lite som att säga att det är mysigt med jul, att barn är gulliga och att godis är gott. Ja, ni förstår. Världens mest okontroversiella och intetsägande påstående. Alla bara: Men åååh, alla älskar ju Astrid Lindgren. Kan vi inte prata om "hen" eller Lägret  av Oscar K istället.

Med det sagt så tänkte jag i alla fall berätta att jag hela tiden återvänder till hennes författarskap, och jag blir lika imponerad varje gång. Visst, det är sommaridyll och bullbak och julklappsutdelning och möjligen lite flack psykologi ibland, kan jag tycka. Men hon är så tekniskt briljant. Dramaturgi, karaktärer, miljöer, dialoger, språk. Allt sitter som en smäck.

Jag, som ändå tycker att jag kan vara rätt kritisk av mig, hittar ingenting som inte riktigt håller. Det är liksom ingen tillfällighet att Astrid Lindgren är så älskad, nej, för hon är verkligen en så in i bängen skicklig författare.

Om man skriver för barn tycker jag att man ska studera hennes teknik ingående. (Det kan man för övrigt gott göra även om man skriver vuxenböcker.)

Och nu är jag antagen till en sommarkurs i litteraturvetenskap om hennes författarskap. Jag är väldigt sugen på att tacka ja. Den går visserligen på halvfart och på distans. Men blogg, jobb, barn, bok, studier? Nja, jag vet inte riktigt om det är en så lysande kombination.

Jag måste fundera lite på om det ska bli Astrid och jag i sommar.

4 kommentarer:

 1. Gör det! Jag tror det blir roligt! Personligen skall jag läsa en Harry Potter kurs och en vampyrlitteratur kurs, också på distans. Om det blir för mycket kan ju alltid hoppa av :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju hoppa av. Men så tänkte jag förra sommaren också (jag läste Deckare och spänningslitteratur för barn på distans). Men sen var det så roligt att jag hade jättesvårt att släppa kursen fast den egentligen tog alldeles för mycket tid.

   Dina kurser lät ju också jättekul!

   Radera
 2. Åh, den kursen ska jag läsa tillsammans med en om moderna kriminalromaner :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen vad kul! Då blir vi kanske kursare, då!

   Radera