onsdag 18 april 2012

Jag har börjat vandalisera böcker

Sedan jag började skriva själv har jag blivit helt galet oförsiktig med böcker jag gillar. Jag viker hundöron vid passager jag tycker om, stryker under med sneda bläckstreck och markerar med gräll överstrykningspenna.

Till och med i inbundna böcker! För annars hittar jag ju inte de där vackra passagerna och fiffiga dialogerna när jag vill gå tillbaka till mina favoriter och försöka lösa intrigtrassel eller hämta inspiration till mina egna berättelser.

Hur gör du? Är du försiktig med dina böcker?

9 kommentarer:

 1. Alla böcker jag läser för att skriva om till bloggen viker jag hundöron på alla sidor med något jag gillade och som kanske kommer med på vad-jag-vill-stjäla. Dessutom läser jag i badet, vilket inte alltid är snällt mot boken.

  Men bläckstreck och gräll överstrykningspenna? Du får nog döpa om bloggen till Bokvandalen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, jag skulle ju inte göra det i typ ett vackert franskt band eller en älskad klassiker. Däremot drar jag mig inte för att markera i böcker som har mer slit-och-slängkaraktär (som jag kanske i och för sig gillar, men inte direkt kommer att bli arvegods)och i pocketar.

   Bokvandalen, det låter faktiskt catchy! Kanske kan locka läsare genom att provocera.

   Radera
 2. Jag försöker undvika hundöron... Ofta tycker jag att riktigt (as in RIKIGT) bra böcker har så mycket bra i sig att det känns lönslöst att vika eller stryka under/över.

  Däremot har jag jobbat lite annorlunda när jag läste Hungerspelen inför skrivarkursen med Johanna och Lisa. Där har jag vikt hundöron vid händelser jag reagerat på. Och jag har läst igenom vissa delar mer noggrant och stukit under(när det dyker upp nya peroner/bregrepp. Blå bläckpenna.

  Men... jag är ju inte så förtjust i Hungerspelen, så jag vet inte om det är ett så bra exempel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. What! Gillar du inte Hungerspelen, du makalösa människa?

   Radera
  2. Jag vet, jag vet, fel på mig...

   Känns lagom kul att jag ska sitta och diskutera boken med Lisa och Johanna i helgen som älskar den...

   Radera
  3. Fast jag tycker att det är väldigt uppfriskande när någon inte tycker som alla andra. Det blir så himla tråkigt när alla tycker likadant, det blir ju ingen diskussion.

   Och vill du veta en hemlis – jag är typ den enda i hela världen som inte riktigt gillade Cirkeln. Som ju också är väldigt hyllad och hajpad. Men Hungerspelen gillade jag!

   Radera
  4. Ha, ha!
   Jag är också lite skeptisk till cirkeln. Tycker den spretar lite... Men eftersom jag läst (och äger ettan) kommer jag säkert skaffa de följande två. Grupptryck, hell yea!

   Radera
 3. Jag med :) Jag markerar med färgpennor. För mig är det viktigast att utvecklas i mitt skrivande och böckerna får kärlek när jag markerar i dem. De blir ett konstverk i sig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nämen vad trevligt med en till bokvandal!

   Radera