torsdag 26 april 2012

Mediegegga och bloggegga

Journalisten och författaren Andreas Ekström har skrivit ett inlägg där han reflekterar över den "geggiga" bok- och mediebranschen, där alla känner alla och där kulturjournalister gladeligen recenserar bekantas böcker. Är branschen korrupt? undrar han.

Jag tycker att det här är en väldigt intressant fundering, och det hedrar Andreas Ekström (som ju är en del av geggan) att han lyfter frågan.

Själv har jag gjort liknande reflektioner, fast så att säga i mindre skala. Jag har funderat över hur eventuella kopplingar mellan bokbloggare kan påverka omdömen och recensioner här.

4 kommentarer:

 1. Klokt av dig, detta inlägg. Visst kan det bli en klubb för inbördes beundran när man lär känna varandra och inte vill såra den som slitit åratal med sitt skrivande. Jag skulle gärna vilja få en helt objektiv blogg-bedömning av mitt min bok- hellre ris för att lära mig, än för mycket ros som inte utvecklar mina tankar kring skrivandet. När tiden är kommen tar jag tacksamt emot en sådan av dig! Kram!

  SvaraRadera
 2. Jag tror nog att mesighet förekommer, men det finns gradskillnader i beröm också. Det är bra om det står så nära vad den som skriver faktiskt tycker, men det finns ingen anledning att göra ner någon helt. Konkret kritik tycker jag vare sig är svår att ge eller ta. Det är kanske då när man tycker att något bara är helt uselt och borde slängas som det blir svårt.

  På tal om något annat så kommer här enUtmaning!

  SvaraRadera
 3. Tack för era kommentarer! I slutändan blir det ju upp till varje enskild bloggare att göra det som känns rätt. Känner man att man inte kan vara riktigt objektiv så kanske man är öppen med det, eller så kanske man väljer att inte recensera. Bloggar gör man ju som enskild privatperson, det är lite annorlunda tycker jag än att representera en stor dagstidning eller SVT. Dels har man ju mer makt när man når ut till fler, men sen så finns det ju ett pressetiskt regelverk som man måste ta hänsyn till som journalist. De problemen har ju inte vi bloggare, vi får mer använda vårt eget omdöme. Oftast är det nog inget stort problem. Samtidigt tycker jag att det är bra att problematiken lyfts och synliggörs, det gör alla mer medvetna om att den etiska aspekten.

  Sen så är ju inte detta en fråga som är isolerad just till bokbranschen, utan jag tror att liknande problematik kan finnas i många andra branscher. (Tänker bland annat på mitt eget "dagjobb" som domare, men där har vi förstås lagregler som styr när vi är jäviga. )

  SvaraRadera