tisdag 24 april 2012

När skrivandet går bakåt

I början av mars hade jag skrivit ungefär 20 000 ord på mitt nya skrivprojekt. Numera, efter nära två månaders ytterligare arbete, kvarstår ynkliga 15 000 ord. Visserligen 15 000 ord som hänger ihop och följer någon slags struktur och kapitelindelning, har enhetligt tempus och karaktärer som inte heter olika saker i vart och varannat kapitel. (Till skillnad från när jag började slakta det och det mest var en enda röra.)

Men ändå. Det känns sådär.

6 kommentarer:

 1. Tänker du ut karaktärerna innan du börjar skriva. Alltså hur de är och vad de gillar osv?

  Har du någon metod för det?

  SvaraRadera
 2. Kul att du vill veta! Ja, det gör jag. I mitt förra manus gick det ganska mycket av sig själv eftersom jag helt fräckt snodde karaktärsdrag och egenheter från min närmaste omgivning. I det här manuset har jag skrivit någon slags bakgrund kring vilka de viktigaste personerna är. Inte direkt faktarutor med musiksmak, ålder etc utan mer typ "A känner sig ensam och utanför, önskar att han hade en vän. Försöker få kompisar genom att vara smart och duktig, men lyckas inte, blir bara ännu mer utanför." Och så vidare, kanske något halvt A4 per person.

  Fast just idag känns alla idéer och metoder jag har mer eller mindre misslyckade, eftersom det går så NEDRANS LÅNGSAMT för mig med det här manuset.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Jo det förstås. Och jag gillar ju faktiskt tunna böcker. Den här verkar bli rysligt tunn.

   Radera
 4. Skriver du en uppföljare eller en helt ny berättelse? Jag var löjligt noga med att poängtera att min tredje bok minsann var färdigplottad och bara att, liksom, skriva ut. Jo, jo. Nu har det gått några månader sedan den starten och jag får inte igång skrivlusten alls. Arbetar med ett helt annat projekt så länge. Bäst att rikta kraften mot något som känns skojigt och där det flödar, tänker jag. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en helt ny berättelse. Och jag skrev ett ganska utförligt synopsis och tänkte också att det "bara" var attt skriva ner historien efter som jag ju hade den så att säga i huvudet. Jodå. "Bara".

   Radera