torsdag 10 maj 2012

Det här gnället om den svåra andra boken

Förut trodde jag att det här tjatet om den svåra andra boken bara var bortskämt gnäll. Ungefär "hej, jag är så begåvad och fick så fina recensioner och vann tusen priser med min första bok, så nu har jag sådan prestationsångest". Jag hade väldigt svårt att tycka synd om dylika personer.

Men nu tror jag att jag har förstått att det handlar om andra saker. För till den första boken har man samlat stoff i hela sitt liv. Gått och funderat, vridit och vänt på saker och fått idéer till scener från böcker och filmer. Samlat ihop små lustiga repliker och fantasifulla karaktärer.

Sedan ska man skriva sin andra bok, och då har man inte allt det där stoffet att tillgå längre. Utan då ska man börja om från början, och göra något nytt. Något som inte är precis som den första boken. Men inte heller för olikt.

Så idag tänker jag haka på och gnälla. Precis som det görs här och här.

Andra boken är svår. Riktigt svår.

(Men vet ni – jag har skrivit två tredjedelar av mitt andra (rå)manus. Över hundra sidor! Det är väl ändå rätt hyggligt, är det inte?)

12 kommentarer:

 1. Haha, ja :) bok två är svår av alla anledningar, och man får gnälla lite, men heja dig som skrivit så många sidor, då måste du vara förbi "sida 90"?? Eller, så har du den lilla sega punkten att se fram emot ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det känns som att jag har legat i den där sida 90-svackan hela tiden, typ ... Inte mycket flow den här gången.

   Radera
 2. Jag har väldigt svårt att tycka synd om dig! :)

  SvaraRadera
 3. Hundra sidor är absolut hyggligt :-)

  SvaraRadera
 4. Härligt! Jag tycker att det är väldigt bra jobbat.

  SvaraRadera
 5. Ja, vissa har ju inte fått bok ett antagen än...
  Inte för att JAG skulle vara avis eller så.
  Inte det minsta...

  SvaraRadera
 6. Jo och egentligen borde det väl vara förbjudet att gnälla då, jag vet.

  Och jag är ju helt och hållet nybörjare på det här, men jag misstänker ändå att varje bok har sin svårighet. Den första för att man inte vet om någon kommer vilja läsa den. Och den andra och tionde ... av andra orsaker.

  SvaraRadera