måndag 7 maj 2012

Idag pratar alla om EldIdag är det recensionsdag för Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfgrens bok Eld, uppföljaren till den uppmärksammade fantasyboken Cirkeln.

De har fått många fina recensioner och stor uppmärksamhet och jag gläds över att en ungdomsbok får all den här publiciteten. Liksom på samma villkor som vilken annan bestseller som helst. Det är fint. Och det är de ambitiösa författarna väl unt. Jo, för jag är mycket imponerad av att de tagit sig an det här enorma projektet som Cirkeln-trilogin innebär.

Men jag har ändå inte läst Eld. Och jodå, jag har läst Cirkeln, och jag kommer absolut att läsa Eld också. Men jag känner mig inte som ett fan, inte sådär att jag vill hasta ut och hetsköpa och läsa med en gång och skriva recension först av alla.

Och jag skyller allt på Jonas Thente. För efter hans fullkomligt lyriska recension av Cirkeln i DN så rusade jag direkt till bokhandeln. Men när jag hade slagit igen boken kände jag bara ... jaha? Spännande och välskrivet, absolut. Men jag hade förväntat mig något mer.

Det är det som är så dumt med skyhöga förväntningar. Det kan bli väldigt svårt att uppfylla dem och så sitter man där med en saboterad läs- eller filmupplevelse.

4 kommentarer:

 1. Jag är nog med dig, där. Sedan är det ju så med böcker, att de inte faller alla i smaken. Men jag förväntade mig något annat än vad som är, lite åt Harry Potter-hållet faktiskt. Det var förmodligen dumt. Men ändå! Det där lyriskt magiska, kryllande och glittrande! J K Rowling är ju vansinnigt fantasirik, och jag ville ha Sveriges svar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det knasigt. Man har sin egen bild av hur berättelsen ska vara. Kanske inte alls samma ska som författaren velat uppnå ju, men ändå, det genererar besvikelse.

   Radera
 2. Det värsta är när man har hört för mycket bra om en bok. Det gäller att inte tro för mycket på det, utan tänka lite mer: Asch den är nog inte såå bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag vet. Hade jag inte läst den där superrecensionen tror jag att upplevelsen hade blivit helt annorlunda. Och det har inte bara hänt med Cirkeln, utan med många andra böcker också. Usch, svårt det där. Samtidigt älskar jag att läsa recensioner.

   Radera