söndag 6 maj 2012

Nostalgi med Bilderboksretro 70-talBilderboksretro 70-tal av Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing är en slags antologi, med en sammanställning av omslag och uppslag från ett tjugotal bilderböcker som gavs ut på 70-talet. Till varje bok finns en liten faktaruta med information om författare och illustratör, översättningar och minnesvärda detaljer. Boken är en del i en serie, och tidigare har 50-talets och 60-talets bilderböcker presenterats på samma sätt. Vill du provläsa boken kan du göra det här.

Jag är född 1979, och således uppvuxen på 80-talet, men 70-talets barnböcker är jag ändå väl bekant med. Troligen fick jag ärva en del 70-talsböcker av min storasyster, och en del minns jag också från bokhyllan i dagisets kuddrum och från biblioteket. Mycket nostalgi för mig, alltså.

Boken är fint formgiven med matta, lyxiga pärmar och frestande illustrationer och typsnitt. Jag tycker om urvalet av böcker, vilket lyckas vara både brett och tidstypiskt. Det omfattar klassiker som Godnatt, Alfons Åberg och Sagan om det röda äpplet men även progg- och sexualupplysningsböcker. Flera av böckerna i urvalet står i min egen bokhylla, och en del av dem är högläsningsfavoriter här hemma. Bäst tycker jag om avsnittet med den Den underbara pumpan av Lennart Hellsing, vilken är är en älskad favorit från min egen barndom. Jag blev glad över att hitta den i samlingen, trots att den egentligen inte känns typiskt 70-tal i vare sig berättelse eller illustrationer.

Det jag saknar med Bilderboksretro 70-tal är lite mer analys. Hur skiljer sig 70-talet från andra årtionden i bilderbokshänseende? Vilka illustrationsmanér och ämnen var vanliga? Hur såg synen på barn ut? Synen på föräldraskap? Den typen av frågeställningar tangeras i inledningen till boken, men det blir aldrig någon fördjupad diskussion. Det är lite synd, tycker jag.

Bilderboksretro 70-tal bjuder på en fin kavalkad av tidstypiska bilder. Jag kan tänka mig att den kan bli en uppskattad födelsedags- eller gåbortspresent till en 70-talist. Men för en redan frälst barnboksnörd som jag hade det varit härligt med lite mer text att bita i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar