fredag 4 maj 2012

Ytterligare en frågeutmaning


Jag har blivit utmanad igen. Den här gången av Lingolitt. Roliga frågor tycker jag att det var! Och jag gör som jag gjorde förra gången, svarar artigast men hoppar över att skicka vidare. Den som vill känna sig utmanad är dock naturligtvis välkommen att göra det!
1. Vampyrer: glittriga vegetarianer, blodtörstiga bibliotekarieslukare eller ångestdrabbade filosofer? Vilken författare/filmskapare har rätt?

Oj, jag har inte så stor erfarenhet av vampyrer märker jag. Bara av Eli i Låt den rätte komma in och dem i True Blood. Och ingen av dem tycker jag passar in i de där kategorierna. Men glittrig vegetarian låter fint och hänsynsfullt.

2.  En bok som du skulle vilja se som filmatisering?
Mina allra största favoriter vill jag helst inte ha filmatiserade, jag kan inte komma på någon regissör som skulle kunna göra dem rättvisa. Men kanske En halv gul sol av Ngozi Adichie, den skulle passa bra som film. (Googlar, och jepp, den ska bli film. Jippie!)
3. Nämn en bok som du läst fler än en gång och förklara varför!
Det är många det! Jag läser om mina favoritböcker hela tiden, en del har jag läst minst 5-6 gånger. Dels längtar jag efter dem, vill gå in i dem, och dels läser jag om dem för att studera hantverket och se hur berättelsen är uppbyggd. Några exempel: Hummelhonung av Torgny Lindgren, Doktor Glas av Hjalmar Söderberg och Mio min Mio av Astrid Lindgren. 
4. Hur förvarar du dina böcker? Om du förvarar dem i en bokhylla, hur sorterar du dem?
I bokhyllor och på golvet. I bokhyllan har jag någon slags ambition att sortera efter kronologi samt i svenskt och utländskt. Men denna ordning har dessvärre sedan länge fallerat. Nu tror jag att jag satsar på vårstädning, och den här gången får det bli alfabetiskt efter författarnamn. 
5. Om du fick leva i en fiktiv värld, vilken skulle du välja och varför?
I Ture Sventons idylliska, vackra Stockholm. Då skulle jag få bära hatt, äta ärter och pannkaka på torsdagar och flanera på Drottninggatan i rutiga kläder och pampuscher. Och på helgerna skulle jag åka till Lingonboda och sitta i syrenbersån och dricka saft. Fast det skulle få vara lite mer jämställt; fler kvinnliga detektiver och manliga sekreterare, tack.
6. Du träffar Björn Ranelid på en fika. Vad pratar ni om?
Ooops. Inte om metaforer och liknelser i skönlitterära texter i alla fall. För då skulle vi nog bli osams. 
7. E-böcker. Hiss eller diss?
Hiss på semestern (slippa släpa). Annars – njaaa. Jag vill ha mina böcker i pappersformat.
8. Vilken är, enligt dig, den ultimata skrytboken? (En sån där man har hemma för att framstå som intellektuell.)
Derrida, Foucault och Proust ligger bra till, misstänker jag. Själv är jag inte så mycket för skrytböcker. 
9. Hundöron i biblioteksböcker: dödsstraff eller helt okej?
Nej, inte i bibblaböcker. Men i mina egna – japp!
10. Vilken bok högläser/kommer du högläsa för dina barn?
Jag högläser väldigt gärna Pija Lindenbaum, Ulf Nilsson, Tove Jansson, Barbro Lindgren och Gunilla Bergström. När barnen blir äldre (de är tre och fem nu) hoppas jag få högläsa Narnia, Harry Potter, Lilla huset på prärien, Ture Sventon, Bröderna Lejonhjärta, Glasblåsarns barn med flera böcker.
11. Vilket är det längsta köpstoppet du har haft? Om du inte har haft köpstopp någon gång, hur gör du för att hinna läsa allt/hålla bokköpen nere?
Eh köpstopp? Hålla nere bokköp? Jag svarar nog pass på den frågan. 

2 kommentarer:

  1. Tack för intressanta svar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv, som sagt skojiga frågor. Speciellt den om Ranelid.

      Radera