söndag 17 juni 2012

Bästa vänner

Det har kommit en ny serie lättlästa böcker från nystartade Lilla Piratförlaget som heter Äventyr i Paradiset. Det är Moni Nilsson, författaren bakom böckerna om Tsatsiki, som har stått för text och Elin Lindell som har illustrerat.

Bästa vänner är den första delen i serien. I den här berättelsen får vi möta Slatten, som egentligen heter Zlatan efter sin pappas stora idol. Slatten hatar fotboll. Han får ont i magen när han måste göra sådant som alla andra barn tycker om att göra; leka med bollar, hoppa hopprep, klättra i träd och doppa huvudet när han badar. Slatten är helt enkelt inte som de andra barnen på gården och har därför ingen att leka med. Men en dag dyker Kakan, flickan med guld i ögonen, upp i Slattens liv. Och då förändras allt.

Slatten kniper tag i mitt hjärta från första stund. Han är ett sådant där försiktigt och känsligt barn som står vid sidan av, lite som Pija Lindenbaums älskade barnbokskaraktär Gittan. En unge man genast ömmar för.

Persongestaltning och dialog håller över lag hög nivå trots det begränsade formatet – det är underhållande, charmigt och personligt. Boken är rikligt illustrerad i färg, vilket är ett smart grepp för att locka nybörjarläsaren.

Men berättelsen fungerar också utmärkt att läsa högt för den fem-sexåring som befinner sig i gränslandet mellan kapitelbok och bilderbok. Och den typen av böcker har jag letat med ljus och lykta efter. Det är som att det finns ett glapp mellan färgsprakande och konstnärliga men barnsliga bilderböcker och de mer torftiga, svart-vita lättlästa böckerna. Jag och min snart sexåriga son har det senaste året varit hänvisade till Alfons Åberg under orimligt många högläsningsstunder.

Jag har längtat efter en bok som den här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar