torsdag 14 juni 2012

Sommarpratarna - tre gånger så många barn- och ungdomsboksförfattare i år!

Idag presenterade Sveriges Radio årets sommarpratare. Av 58 sommarpratare är åtta stycken författare. Och tre av dem är barn- och ungdomsboksförfattare: Jenny Jägerfeld, Jan Lööf och Sara Bergmark Elfgren.

År 2011 var det också åtta författare som sommarpratade men bara en (Barbro Lindgren) som skrev för barn/ungdom. Det gör mig glad att det är fler i år! Och dessutom styrker det min trendspaning: barn- och ungdomslitteraturen är på frammarsch.

För övrigt är min erfarenhet att de sommarpratare man tror ska vara riktigt kul att lyssna på kan vara enormt sega och tråkiga.

Och de jag sparat till sist i min pod-lista eftersom de verkar deppiga och trista (exempel: konstnären Anna Odell som spelade psyksjuk i ett konstprojekt) visar sig förvånansvärt ofta vara hur bra som helst. I Anna Odells program (som gick rakt in i hjärtat) hörde jag faktiskt för första gången en låt som inspirerade mig så mycket att den fick komma med som en liten snutt i min bok!

Så man vet liksom aldrig. Det är det som är så spännande.

4 kommentarer:

 1. Jag såg också listan! Karin Falck, Thorsten Flinck, Daniel Sjölin, Elsa Billgren m fl känns lockande men jag håller med, ibland blir man överraskad av personer man inte ens visste att de fanns!

  SvaraRadera
 2. Ja, eller hur! De mest otippade kan bli de allra bästa.

  SvaraRadera
 3. Jessica Gedin sommarpratade för några år sedan om sin kärlek till litteratur, helt fantastiskt bra och jag som inte ens "gillade" henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips! Jag har inte lyssnat på Jessica G, ska genast ladda hem.

   Radera