torsdag 7 juni 2012

Svenska barnvisor

I sångboken Svenska barnvisor har musikern Tina Ahlin samlat 50 klassiska sånger. Sådana här sångböcker är de flesta av oss uppväxta med och jag känner genast igen konceptet. Text och noter till kända favoriter och fina, färgglada illustrationer (av Jessica Kurki den här gången).

Men – och nu kommer vi till det kluriga – i den här boken ingår det också musik. Till boken hör en liten ljudspelare och med hjälp av en knapptryckning spelas en melodislinga upp. Och sedan är det bara att sjunga med! Perfekt för alla som i likhet med mig endast kommer ihåg brottstycken av melodier och texter när de ska sjunga för barnen. Ljudets kvalitet är riktigt hyggligt, och helt plötsligt låter det inte så tokigt vid nattningen hemma hos oss. Och barn älskar ju knappar, så draget med att låta ljudspelaren vara en del av boken är väldigt fiffigt.

DN:s kritiker Lotta Olsson kallade den här boken för "karaoke för barnfamiljer". Det tycker jag var på pricken.

Den enda invändningen jag har är att urvalet är lite magert. Jag saknar flera av mina egna barndomsfavoriter och hade gärna sett att det funnits fler sånger i boken. Men jag får väl helt enkelt hoppas på att det kommer ännu fler visor i en uppföljare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar