måndag 20 augusti 2012

Klasskamp på Junibacken


Det var rubriken på förstasidan av Dagens Nyheters kulturdel idag.

Inne i tidningen fanns en lång, underhållande och intressant artikel av Nina Björk där hon analyserade porträttet av de olika samhällsklasserna i böckerna om Madicken. Lästips! (Som vanligt ligger artikeln tyvärr inte ute på nätet ännu, så jag kan inte länka.)

Jag tyckte att det var ett himla lustigt sammanträffande att hitta en artikel om klasskildringar i barnlitteraturen i dagens tidning, eftersom jag skrev om detta igår.

Vet ni fler barn- och ungdomsböcker som innehåller klasskildringar? Ös på i kommentarsfältet i så fall!

4 kommentarer:

 1. Jag läste artikeln! Riktigt bra var den!

  Harry Potter, En liten prinsessa av Burnett, Maria Gripes Skuggan över stenbänken och Emil i Lönneberga förstås. De är de första jag kommer att tänka på.

  Att hitta klasskildringar i bilderböcker är betydligt svårare. Förundransvärt svårt. Det är tydligt att det finns rum för fler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips Malin! Men Harry Potter - är lite dåligt inläst men menar du exempelvis Draco Malfoy och Ron Weasleys olika bakgrund?

   Radera
 2. Synd att jag bara helgprenumererar på DN. Böcker jag tänker på: Miranda-böckerna av Kerstin Sundh. Jag måste nog fundera lite till innan jag kommer på fler. Är det bara svensk barnlitteratur du tänker på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå, inte bara svensk! Miranda-böckerna känner jag bara till namnet, ska kolla in dem!

   Radera