tisdag 28 augusti 2012

Min bokmässehemlis ...

... är att jag aldrig har varit där.

Sådär, nu har jag sagt det!

Jag vet inte riktigt varför jag inte kommit mig för. Kanske för att Göteborg ligger lite långt från där jag bor, för att jag har haft två rätt små barn de senaste åren, för att jag inte varit så intresserad av branschen innan jag själv började skriva utan mer av böcker, bra sådana, vilka som helst.

Men nu ska jag dit! Och jag är mycket förväntansfull. Jag har bokat hotell och tågbiljett, seminarieprogrammet ligger på skrivbordet och är fullt av markeringar med överstrykningspenna.

Jag är där torsdag till fredag och har tänkt gå på så många barnboksrelaterade seminarier som möjligt. Christin och Amanda vill jag inte missa. Och jag skulle vilja se mina gamla skrivkurslärare Johanna och Lisa prata också, men tyvärr tror jag inte att jag hinner ner till dess. Moni Nilssons prat om lättlästa böcker vill jag gärna lyssna på, jag vill höra Ulla Rhedin föreläsa om bilderböcker och Jenny Jägerfeldt och Lina Arvidsson diskutera humor i ungdomsböcker. Bonnier Carlsens bilderboksprat har jag siktat in mig på, jag vill höra Johanna Thydell prata om sin nya bilderbok och jag får absolut inte missa Ulf Stark berätta om Kan du vissla Johanna. Och Barbro Lindgren! För guds skull, jag får inte glömma Barbro Lindgren.

Det kommer att bli ett snärj. Ett härligt snärj.

Den där räkmackan har man ju hört talas om, men visitkorten förstår jag mig inte alls på. Vad ska ni göra på bokmässan? Har ni några tips till en nybörjare?

14 kommentarer:

 1. Skoj! Då kommer vi träffas! Jag kommer absolut se både Ulf Stark, Barbro och fler därtill. Tyvärr har jag inga bra tips. Jag har bara varit där en gång tidigare och det var förra året.

  Man borde ordna visitkort och visa att man finns. Problemet det är att det känns betydligt svårare när man väl är på plats. Jag borde göra som Pippi när hon var på kafferepet hos Tommy och Annika och "ta det på kommando". Kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad kul att du kommer! Jag ska hålla utkik.

   Radera
 2. Och jag som trodde att jag var ensam om det, jag har heller aldrig varit där. Det är verkligen hög tid för mig också. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En till som kommer ur garderoben, skönt.

   Radera
 3. Jag har varit där typ två gånger, men jag har inte gått på ett enda seminarium. Istället har jag vandrat runt och insupit atmosfären, och det har räckt för mig. Men jag är sugen på att fördjupa mig i år. Får se om jag gör det. Jag känner för att bli lite mer kulturell.

  Men vi ses ju där då! Jätteroligt, ju! :) kom fram efteråt och hälsa, vet ja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, det är kul att passa på, tänker jag. Med seminarierna alltså.

   Ja, jag kommer absolut fram och hälsar! Tar kanske med Kaninhjärta och låter den bli signerad också, det vore ju flott.

   Radera
 4. Seminarierna är hela grejen!
  Man blir sjukt trött på att vandra omkring i sälj-gyttret.
  Andra tips är att kläder med bra fickor för mobil + pengar, ie inte släpa på jacka eller stor väska, häng in sånt i förvaring.
  Det finns macka-och kaffe-ställen lite varstans på mässan, jag gillar kongress-delen (entré 8, mot Skånegatan) med de stora seminariehallarna, speakers lounge och högt i tak.
  Samt OK toaletter + bra span.

  Kul att dröja sig kvar och mingla lite i montrarna på mässgolvet med typ mig runt stängningsdags!

  Baren vid Gothias lobby har bra span/förfest-häng.
  Efterfest-galenskaperna brukar vara i Park Aveny-baren (ett annat hotell - stört trångt).

  Och du, _prata_ med folk du känner igen/gillar! Och ... expect the unexpected.

  /Såg Barbro Lindgren hålla seminarium för ett par år sedan - världsklass.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack snälla för jättebra proffstips! Sjukt peppad nu, ju.

   Radera
 5. Ja, jag brukar i regel bli alldeles matt av sammelsuriet efter ungefär en timme. Lyckat, liksom :) får se hur jag gör med seminarierna, det är lite av en pengafråga för mig (är ju bröllopsår i år, ALLA korvören går dit, som ett slantslukande monster!).

  Roligt att se er båda, och alla andra, hela grejen ska bli sketaskoj!

  SvaraRadera
 6. Har efter 12 år som bibliotekarie ALDRIG varit på bokmässan vilket känns som skandal. En anledning är att den alltid tenderar till att krocka med två av mina barns födelsedagar, men sedan har inte min arbetsgivare varit så där supergenerös med att låta oss åka heller. Så nu fick jag gnälla lite också! Nästa år ska jag tvinga till mig ett besök. Kanske blir du så biten att du vill åka då med. Och promota boken typ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen DET är faktiskt skandal! Jag hade tänkt föreslå att vi kunde åka ner i år, men sen kom jag på att det skulle bli bökigt med lilla I på seminarier och så. Men nästa år är det du och jag som gör mässan!

   Radera
 7. Hoppas vi kan ses när du är där! Jag har varit två år innan, och tycker att seminarierna är grejen. Efter några timmar står jag knappt ut i utställningshallarna.

  Jag har själv inte bestämt än vilka seminarier jag skall på, men troligen "Hur roligt får det bli"(den du inte skulle hinna) och "Trovärdiga fantasier"(Johanna Lindbäck modererar Fantasy-författare).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill gärna ses! Vi får höras och stämma av om seminarier och sånt, kul att vi är där samtidigt.

   Radera
 8. Jag har varit där EN gång, lyssnade bl a på Lennart Hellsing, Henning Mankell, oj vilka fler? Seminarierna är det man
  har mest behållning av förstås, men det är ju också roligt att
  botanisera bland alla roliga böcker, man blir sjukt lässugen. Trött blir man också, men det finns ju många ställen att äta/fika på. Jag vill också åka...kanske nästa år...

  SvaraRadera