söndag 19 augusti 2012

Ode till Daniel Sjölin och lite om klass

Han kommer tillbaka till Babel! Jihooo! Inte som programledare, men ändå.

Jag gillade Daniel Sjölins sommarprat. Eller gillade är fel ord. Först tyckte jag att det var begåvat och intressant, sedan tyckte jag att det var oroväckande halt och liksom bedrägligt. Till sist gick jag och funderade på hur han kunde berätta så mycket om sig själv och ändå göra ett relativt opersonligt program. Han intellektualiserade sig själv väldigt mycket.

Och efter att jag hade lyssnat klart på programmet hände något märkligt. Det lämnade mig inte ifred. Det jag tror att Daniel Sjölin egentligen ville berätta om, det som låg och skvalpade i någon slags undertext i hela programmet, det tänkte jag mycket på. Nämligen den klassresa han gjort. Inte ekonomiskt kanske, men kulturellt. Så efter att ha lyssnat på programmet funderade jag oerhört mycket på klass.

Klassperspektivet är ett sätt att förstå vilka vi är, hur vi blivit som vi blivit. Precis som genusperspektivet. Men klassdiskussionen är, till skillnad från genusditon, inte så hemskt modern idag.

Jag har varit lyckligt obekymrad (ovetande?) om hur mycket klass faktiskt påverkar oss. Men nu har jag börjat fundera mer och mer på detta. Det är inte bara vilken samhällsklass vi tillhör som påverkar vad vi arbetar med, vad vi äter, hur vi reser, vad vi läser och hur vi pratar utan också vilken klass vi vill tillhöra. Vilken vi kommer ifrån. Och vilken samhällsklass våra föräldrar vill tillhöra eller tillhör.

Just det, det här var ju en blogg om barnlitteratur ...  Ja, ja, men då kommer genast ett boktips på en bok som har just ett klassperspektiv. Siv sover vilse av Pija Lindenbaum – en av mina favoritböcker. Siv sover över hos sin bästis Cerisia och möter inte bara ett främmande hem utan också klassmarkörer som hon själv inte är van vid. Allt från coffeetableboken i det stora vardagsrummet till dukning och matvanor är annorlunda för Siv, som tillhör en annan samhällsklass än vad Cerisia gör.

Är du nyfiken på att läsa vad Pija Lindenbaum själv har att säga om klass och Siv sover vilse kan du läsa här.

6 kommentarer:

 1. Underbart roligt pressmeddelande!
  Jag ska lyssna på hans sommarprat vid tillfälle.

  SvaraRadera
 2. Ja, visst var det ett härligt pressmeddelande! Och lyssna på sommarpratet, det var ... lurigt och tankeväckande.

  SvaraRadera
 3. Läste du dn kultur idag om madicken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, så himla lustigt att det kom en artikel om det just idag! Kanhända att det kommer ett blogginlägg om detta ...

   Radera
 4. Jätteintressanta tankegångar, för gränserna mellan klass kan verka så flytande men ibland om man snubblar över dem vid fel tillfälle är de knivskarpa...

  Och tack för tipset om artikeln med Pija Lindenbaum, den var helt underbar! Massa nya spännande detaljer jag kommer ha i huvudet nästa gång jag plockar upp Siv sover vilse.

  /Malin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Malin! Ja det är verkligen lätt att tänka att "äsch, de flesta är väl typ medelklass i Sverige". Men så är det ju verkligen inte.

   Kul att du gillade intervjun med min idol Pija L!

   Radera