fredag 14 september 2012

Ungdomsboktips till Jens Liljestrand

Jens Liljestrand tror ju som bekant att ungdomsböcker har flackare psykologi än vuxenböcker. Och att de saknar samhällsanalys. Stackarn, han har ju fått allt om bakfoten.

Men Bokhora-tjejerna var bussiga och bestämde sig för att hjälpa till. Veckans fredagsfråga var att låta läsarna ge honom tips på bra ungdomsböcker.  

Detta var mina tips till Jensa:

Hjärtans fröjd av Per Nilsson är otroligt, hjärtskärande fin. I taket lyser stjärnorna av Johanna Thydell är väl numera en modern klassiker. Och slutligen en liten prosadiktsliknande pärla: Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn av Bjorn Sortland. Samtliga dessa böcker är små mästerverk och kan läsas av litteraturälskare från ca 12 år och uppåt.

Men efter att jag skrivit kommentaren på Bokhora kom jag på: Sonya Hartnett! Åh, herregud Jens, henne får du inte missa. Där snackar vi litteratur i världsklass. Och sen tycker jag gott att du kan läsa Pojkarna av Jessica Schiefauer också. Och så kanske någon av Peter Pohls bästa. Maria Gripe inte att förglömma, Johanna Nilsson, Philip Pullman, Aidan Chambers ...  

Sen kan vi snacka psykologiskt trovärdiga karaktärer, du och jag!

2 kommentarer:

  1. Det finns verkligen många bra ungdomsböcker. Svårt att räkna upp alla.. :) Cirkeln (Engelsforstrilogin) tycker jag saknas lite på din lista, i övrigt håller jag med om allt. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, absolut svårt att räkna upp alla. Men nu fick Jensa några tips i alla fall.

      Radera