fredag 12 oktober 2012

Boktips för den som precis har knäckt läskoden

När min äldsta son precis hade lärt sig läsa letade jag efter enkla, enkla böcker åt honom. Han ljudade enstaka ord med ganska stor möda. Att sätta en vanlig lättläst bok i händerna på honom (med ca 30-35 sidor text) var inte att tänka på.

Även de enklaste läsa-självböckerna man hittar i den vanliga bokhandeln (exempelvis Helena Bross fina serie om Solgatan 1) har ord med flera stavelser, ng-ljud, sje-ljud och dubbelkonsonant. Och framför allt innebär den typen av böcker mycket text att ta sig igenom för en riktig nybörjarläsare.

De böcker jag hittade som passade var Natur och Kulturs böcker om Lova. De innehåller enkla meningar med ord som är lätta att ljuda. Till exempel "Lova ser en vas".

Varje bok har ungefär tio sidor med en - två meningar på varje uppslag. Trots den enkla texten har varje berättelse en liten knorr.

Ett tips är att först läsa boken högt för barnet. Det blir lättare att läsa själv när man förstår sammanhanget och har hört texten ett par gånger. Sedan tycker jag att det är bra att sitta med barnet, uppmuntra och berömma och hjälpa det att ljuda om det fastnar. Och en valfri liten muta/belöning är aldrig fel om det går trögt i början.

3 kommentarer:

 1. Nypon förlag har också en del som är tänkt till de allra mesta nybörjarna, till exempel Ali och Lo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helena, bra tips! Jag ska kolla in dem, numera är det yngsta sonen som behöver de extra lättlästa böckerna ...

   Radera
 2. Och kompisböckerna från natur och kultur läromedel

  SvaraRadera