torsdag 4 oktober 2012

Bra barnboksspecial i tidningen Skriva

Om du är intresserad av att skriva för barn så tycker jag att du genast ska försöka få tag i senaste numret av tidningen Skriva (nummer 6 2012).

Där delar de fantastiska författarna Ulf Nilsson, Pija Lindenbaum och Gunilla Bergström med sig av sina bästa skrivtips. Väldigt kloka och konkreta råd, tycker jag.

Vill du skriva bilderböcker är det ett absolut måste att ta till sig mästaren Pija Lindenbaums tips. Hon berättar om form, samspel mellan text och bild och det konsekventa barnperspektivet.

Sedan finns det en läsvärd artikel där bland andra Eva Dahlin, litterär chef och förläggare på Bonnier Carlsen, berättar om förlagets arbete. Hon säger bland annat så här: "En barnbok ska vara en litterär upplevelse, på vårt förlag vänder vi oss även starkt mot bilderbokens pedagogiska funktion."

Och du – på Berghs saknar de en hockeybok, tipsar förlagschefen Lena Andersson om.

Författaren och skrivläraren Sören Bondeson går också igenom den dramaturgiska modellen Hjältens resa, som jag tidigare skrivit om HÄR. Den fungerar naturligtvis lika bra i barnlitteratur som i vuxenlitteratur.

1 kommentar:

  1. Och på Lilla Piratförlaget saknar de en hästbok.

    VAR köper man Skriva? På Coop i Piteå finns den inte ;-)

    /Terése

    SvaraRadera