måndag 15 oktober 2012

Det är de små detaljerna som gör det

Författaren Amanda Hellberg brukar tipsa om marginalerna i manuset som ska skickas in till förlaget. Hon brukar poängtera hur viktigt det är att skicka in en läsvänlig text, och att det bästa formatet är det som liknar riktiga boksidor. Det ger en annan upplevelse av texten, menar hon.

Jag håller verkligen med. Jag kan inte jobba med ett tättskrivet A4.

Just nu håller jag på med en första redigeringsomgång av mitt sopiga råmanus. Och därför har jag varit tvungen att exportera texten från Scrivener till Word och sedan ställa in till extra breda marginaler.

Annars känner jag inte rytmen i texten. När ska det vara nytt stycke? När är en mening för lång?

För att kunna bedöma det måste jag ha marginalerna inställda så att texten ser ut som en riktig boksida.

3 kommentarer:

 1. Jag gör också alltid det. Ända sen jag läste tipset hos... Amanda Hellberg. :)

  Mycket lättare att läsa utskrifter mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Älskar sådana där konkreta tips. I USA ska man tydligen lämna alla manus i typsnittet Courier och med ett visst radavstånd, by the way.

   Radera
  2. Jag också. Det finns inget bättre än konkreta erfarenhetsbaserade tips. Synd att det är ganska ovanligt.

   Radera