torsdag 11 oktober 2012

Det här med att det blev en man i år igen

Jag tänkte på det.

Jag blev lite, men inte vansinnigt, upprörd.

Jag räknade snabbt efter hur många av arton akademiledamöter som är kvinnor (fem, och Kerstin Ekman är inte ens aktiv).

Jag konstaterade trött att världen är sig lik.

Sedan läste jag bokhoran Johanna Ögrens utmärkta debattinlägg om att män gillar att ge saker till män. Och då blev jag lite mer upprörd.

För att hon har så rätt. För att det är så trist att världen ser ut så här.

För att det är löjligt att kläcka ur sig saker som "att vi går bara efter kvalitet/kompetens". När all forskning visar att vi påverkas av kön, klass och etnicitet när vi interagerar med andra människor.

Den person som påstår sig vara helt objektiv, har enbart dålig självinsikt. För det finns inga människor som är helt utan fördomar och förutfattade meningar.

Vi tycker om det vi själva begriper. Det vi själva kan relatera till. Vi tycker om personer som liknar oss själva.

Så enkelt är det. Hör ni det, akademiledamöterna?

Och vad tycker ni att vi ska göra åt det?

Detta att ni är en grupp män som väljer andra män. Och dessutom påstår att ni är objektiva när ni gör det.

2 kommentarer:

 1. Just det här att de hela tiden säger att de är så VANSINNIGT objektiva och inte påverkas av nånting alls verkar onekligen lite insiktslöst. Men har de väl börjat säga det kan de ju inte ändra sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det kan nog hända att det ligger mycket prestige i det där. Om man går ut och erkänner att det är ett problem att så få kvinnor fått priset så medger man att tidigare sammansättningar i Akademien gjort fel. Och det urholkar prisets
   värde och legitimitet. Jag antar att det är knepigt, då beter man sig illojalt.

   Samtidigt kan jag tycka att det vore en bra början, att offentligt medge att det är ett problem att så få kvinnliga författare fått priset. På sikt tror jag att Akademiem tjänar på det. Det blir svårt att i längden motivera förekomsten av ett pris som delas ut av medelålders män till andra medelålders män. (Om man hårdrar det hela lite, alltså. )

   Radera