tisdag 9 oktober 2012

Min svaga sida

Min svaga sida (en av dem!?) tycker jag är att jag inte är så bra på att skriva dialog.

Det som är svårt att få till är en dialog som är både naturlig och trovärdig OCH litterär.

Jag vill att mina karaktärer ska låta som riktiga människor som pratar. Men helst inte slänga in en massa talspråk och "typ" eller "sjukt" i var och varannan mening i syfte att få språket att verka autentiskt.

Usch, knepigt. Tur att jag hittat en bok som jag nu tänker lusläsa och dammsuga på alla de bästa knepen.

3 kommentarer:

 1. Dialog är supersvårt, det håller jag verkligen med om. Och du gör helt rätt som undviker klyschorna som "sjukt" och "typ". Jag jobbar i skolan och det är faktiskt mer sällan än ofta som man hör ord som dessa. Barn- och ungdomars språk kan dock kännas som en helt egen värld, tycker jag. En oerhört intressant sådan förstås...

  Uppdatera gärna när du läst boken och dela med dig om du tyckte den var läsvärd eller ej :-)

  http://tidattskriva.blogspot.se/2012/10/det-har-med-dialog.html

  Ann-K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst hela nu! Och jag tyckte att den var väldigt bra, i alla för mig som tycker att det här med dialog är svårt. Ett av de bästa tipsen i boken tycker jag var att man ska fråga sig om någon skulle vilja tjuvlyssna på den dialog man har skrivit. Inte? Då platsar den inte. På så sätt lär man sig att rensa all dialog som bara är småprat eller som saknar laddning och undertext/konflikt under ytan.

   Radera