tisdag 2 oktober 2012

Scrivener

Ann-Kristin frågade i kommentarsfältet om jag tycker att Scrivener är ett bra program.

Nu laddade jag ner programmet igår, så jag har verkligen inte hunnit lära mig alla funktioner än. Men än så länge är jag förtjust.

Tidigare har jag använt Word och då har jag haft ett jättedokument att arbeta med. Jag har scrollat fram och tillbaka i texten och använt gulmarkeringar för att hitta det ställe där jag var sist. Det har också varit svårt att få en överblick över kapitel och scener, det har jag haft en "seriemördarvägg" till. (Ni vet, en massa post-its uppsatta bredvid varandra.) Hela arbetsprocessen har känts minst sagt rörig. Speciellt med mitt nya manus, som inte bygger på kronologi och linjär berättarstruktur på samma sätt som det förra.

Men nu har det blivit ordning på torpet! I Scrivener laddar man ner sitt stora worddokument och klipper sedan upp det i mindre bitar, förslagsvis i scener och/eller kapitel. Sedan är det bara att hoppa mellan kapitel och scener bäst man har lust. Och det går att flytta om scenerna hur enkelt som helst, ungefär som när man flyttar post-its på seriemördarväggen. Det fiffiga är bara att i Scrivener hänger även texten med. Det går också att arbeta med anteckningar till varje kapitel, beskrivningar av karaktärerna etc. Allt på ett överskådligt och lättåtkomligt sätt.

Sedan finns det säkert en massa andra funktioner, men dem har jag inte lärt mig än. Kanske har Fredrik Persson på Bakom tangenterna några bra tips?

Det går att ladda ner en gratisversion av Scrivener som man kan använda i 30 dagar HÄR. (Vill man köpa programmet kostar det 45 dollar.)

11 kommentarer:

 1. Även jag är rätt så ny på Scrivener, fast jag har använt det ett tag nu. Precis som du är det överblicken och möjligheten att enkelt flytta på saker jag fastnat för, men jag använder det även för att samla på research, och för att skissa på karaktärer och platser.

  Man kan använda det för att föra en massa statistik, men det har jag aldrig varit så intresserad av. Däremot är det bra att sätta status på kapitel, scener m m så man vid en snabb överblick kan se vilka delar av manuset man känner sig nöjd med, vilka som behöver arbete och vilka man inte ens börjat med...

  Har man koll på de sakerna, så kommer man väldigt långt. Efter bara någon vecka kände jag att Word spelat ut sin roll hos mig, i alla fall för längre texter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra. För mig är det känslan också. När manuset bryts ner i hanterbara delar så blir projektet inte så överväldigande. Scrivener är alltså även psykologisk pepp, inte bara teknisk.

   Radera
 2. Jag blir lika lockad varje gång jag hör talas om det där programmet! Det har ju å andra sidan gått fint utan Scrivener genom hela fem manus, men kanske är detta det program som gör att det känns lekande lätt, nästan varje dag? ;-) Hoppas att ditt skrivande flyter fint och att vi snart får höra mer om din bok! Kramar Helena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen testa, vetja! Som sagt det är inte bara det tekniska som är fiffigt utan känslan av att ha kontroll och att kunna beta av en del i taget. Hoppas att ditt skrivande också går bra!

   Radera
 3. Jättetack för svar :-)

  Jag är jättenyfiken på att få höra mer om hur du upplever Scrivener när du använt det ett tag. Funderar allvarligt på att ladda ner den där testversionen så snart jag är klar med utkastet till reseskildringen och testa det. (Inte på reseskildringen dock.) Precis som du Lovable så blir jag lockad varje gång jag hör talas om det programmet. Gillar också tanken på att samla "all" research på samma plats som du tar upp Fredrik. Underligt hur de lyckas göra ett program så attraktivt ;-P

  Ann-K

  SvaraRadera
 4. VÄLDIGT bra och lättarbetat program.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eller hur! Är kär, tror jag.

   Radera
 5. Finns det bara på engelska eller?

  SvaraRadera
 6. Fler tips om Scrivener: http://www.jb.silfversparre.com/tag/scrivener

  SvaraRadera