onsdag 10 oktober 2012

Ska vi gissa Nobelpristagare?

I morgon klockan 13.00 smäller det! Då tillkännages vem som vinner årets Nobelpris i litteratur.

Jag har inga specifika gissningar på pristagare. Det är förvånansvärt ofta det kommer ett för mig helt okänt namn, tycker jag. Visst, jag läser kanske inte så många polska poeter eller dylikt (speciellt inte innan de har fått Nobelpriset). Men jag är ändå en person som har läst mycket i hela mitt liv och som har pluggat litteraturvetenskap, besöker biblioteket regelbundet etc. Ändå får jag rätt ofta googla pristagaren.

Men utan att nämna några specifika namn gissar jag på att:

Det blir en kvinna i år
Det inte blir en västerländsk pristagare
Det inte blir en poet
Det blir en "smal" pristagare (som i icke så folkkär och välkänd)

Alltså en författare som är väldigt olik förra årets pristagare Tomas Tranströmer.

Och om man får önska? Ja, då vore det ju förstås roligt med en författare som även skriver barn/ungdomsböcker. Som till exempel Sonya Hartnett eller Joyce Carol Oates. Men som sagt, både dessa är anglosaxiska och västerländska författare, och därför tror jag inte att någon av dem är aktuell i år.

Har ni några gissningar?

5 kommentarer:

 1. Murakami har jag hoppats på några gånger nu. Kanske är det hans tur i åran ha rätt där, kanske bli det en kvinna i år. Det skulle jag inte ha något emot, läste någonstans att det var dags för en kanadensisk kvinna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, är det? I sådant fall håller jag på Margaret Atwood.

   Radera
 2. Tror inte heller att Joyce Carol Oates kommer att få priset tyvärr. Hon är helt enkelt för ojämn. Men hoppas kan man alltid :-) Men kanske har Murakami en chans. Vore kul med en nobelpristagare som man faktiskt har läst "innan". Och som man gillar :-P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju alltid roligt med någon man känner till. Men som sagt, jag tror att det blir en smal pristagare i år. För att ytterligare befästa "prisets litterära objektivitet" som Johannes Anyuru sa i DN i morse.

   Radera