onsdag 17 oktober 2012

The only skrivarbibel du behöver

Idag skriver Ulrika Sandberg om skrivarbiblar på Debutantbloggen.

Min favorit bland skrivarhandledningar är Göran Häggs utmärkta Författarskolan. (Numera Nya författarskolan, eftersom den kommit i en ny, omarbetad version. )

Jag köpte den på bokrean för många, många år sedan, innan jag ens visste att jag ville skriva böcker. Och jag har läst, bläddrat i den och skrattat åt den ett stort antal gånger sedan dess.

Författarskolan är framför allt en hemskt rolig bok. På ett uppfriskande, rakt och inte sällan sarkastiskt sätt. Men utan att bli nedlåtande eller överlägsen.

Eller vad sägs om formuleringar som denna: "Förr kallades sånt här flickskoleprosa, men det är orättvist. Numera är killarna värst. Hursomhelst är det dålig smak, dålig prosa och dålig läsarservice." (Apropå metaforer i stil med "morgonen gned sina bröst mot fönsterrutan".)

Raka rör, eller hur?

Jag tror att ytterligare en anledning till att jag är så förtjust Författarskolan är att Göran Hägg och jag verkar ha samma smak. Selma Lagerlöf, Torgny Lindgren, Åke Holmberg, Astrid Lindgren och Hjalmar Söderberg är några av de favoriter han nämner. Det är precis min typ av litteratur. Skickliga berättare som skriver klar och vacker prosa utan att krångla till det med sökta metaforer och "konstnärligt" språk.

Alltså är det klart att jag köper Häggs råd om berättarteknik, språk och stil.

6 kommentarer:

 1. Å, tack för tips! Har nyligen hittat till din blogg och botaniserar bland dina bokrecensioner och skrivtips. Gillar. Mycket! Och följer förstås med spänning din väg till färdig bok, hjärtligt grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du gillar bloggen, tack så hemskt mycket! Och stort tack för grattis!

   Radera
 2. En annan riktigt bra bok på temat är också Stephen Kings On Writing. Den är i och för sig mer inspiration och tankeväckare än ren "skolbok", men gav mig personligen mer än de mer klassiska "skrivarbiblarna". Bara ett litet tips. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen, den gillar jag också! Den är konkret och bra.

   Radera
 3. Och jag som avskydde Göran Häggs bok.. Aja, tur att man tycker olika (:

  SvaraRadera
 4. Gillar verkligen både Kings bok och Häggs. Men en annan, kanske lite annorlunda, bok som gav mig en rejäl skjuts i mitt skrivande var Natalie Goldbergs "Writing down the bones".

  Ann-K

  SvaraRadera