fredag 2 november 2012

Författarintervju: Fem snabba med debutanten Tove Berggren


Tove Berggren debuterade nu i höst med kapitelboken Lennart Lordis loggbok: Utsikt från livets planet. Lennart Lordi snor sin syrras dagbok som han sedan gör om till sin loggbok. I loggboken skriver han ner filosofiska och roliga betraktelser över livet, döden och universum. 

Våren 2013 kommer nästa Lordi-bok: Nödsignal från horisonten. Lennart Lordi har faktiskt en egen blogg också. 

Jag har tidigare skrivit om Lennart Lordis loggbok: Utsikt från livets planet HÄR.

Jag ringde upp Tove och bad att få ställa fem snabba frågor till henne.

1. Hej Tove! Grattis till din fina debut. Vad har inspirerat dig till karaktären Lennart Lordi?
– Han har funnits med jättelänge. För tio år sedan arbetade jag med ett manus som handlade om en figur som heter Melker Mattsson, som är en slags föregångare till Lennart Lordi. Sedan har jag en son som är i samma ålder som Lordi som både är inspirationskälla till Lordi-böckerna och som kommer med respons på mina texter. Jag använder mig naturligtvis av eget känslomaterial och egna tankar också, framför allt från min egen barndom.

Foto: Hillevi Nagel
 2. Hur ser din skrivprocess ut?
– Min skrivprocess pågår ständigt. Jag har skrivit i så många år att skrivandet och inspirationsletandet är en del av livet. Jag är som ett flugpapper som hela tiden suger åt mig saker som kan vara intressanta att skriva om. När jag sedan sätter mig vid tangentbordet går skrivandet ofta lätt. Den form jag har hittat nu i Lennart Lordi-böckerna är väldigt fri och lekfull, jag är inte så styrd av början och slut och så. Men jag redigerar och skriver om mitt första utkast mycket; jag knådar, slipar och putsar.

3. Har du några favoritförfattare eller litterära förebilder?
­– Ja, tre författare har varit väldigt viktiga för mig under uppväxten och de inspirerar mig i mitt skrivande. Det är Lennart Hellsing, Astrid Lindgren och Barbro Lindgren. Lennart Hellsing står för glädjen, tokigheten och vildheten. Astrid Lindgrens kärlek till naturen kan jag verkligen känna igen mig i och Barbro Lindgren har en skruvad stil med filosofisk underton som jag tycker mycket om.

4. Varför heter Lennart Lordis marsvin herr Muffin?
­– Åh, det är naturligtvis en kärleksförklaring till Ulf Nilssons bilderbok om marsvinet herr Muffin. Jag gick en skrivkurs för Ulf Nilsson för många år sedan och han var väldigt uppmuntrande. Så jag ville ha med en liten referens till honom.

5. Har du några skrivtips till den som vill bli barnboksförfattare?
– Ja, absolut! Det första är skriv, skriv, skriv! Dela dina texter med andra. Våga experimentera och leka, var nyfiken på din egen röst. Skriv om det du själv brinner för, för gör du det kommer det att kännas i den färdiga texten. Och om du vill skriva för barn måste du så klart vara solidarisk med barnet i din berättelse.

1 kommentar: