måndag 19 november 2012

Jag har hittat en guldgruva

John August är en amerikansk manusförfattare som har skrivit manus till flera av regissören Tim Burtons filmer, bland annat Big fish och Kalle och chokladfabriken.

Jag är väldigt svag för den här duons stil. Det finns något lite skruvat, men ändå romantiskt och sagoskimrande i dem och den stämningen inspirerade mig när jag skrev Slottet av is.

Nu har jag precis upptäckt att John August har en serie podcasts om manusförfattande. Trogna bloggläsare vet ju att jag tycker att filmmanusförfattare har mycket att lära oss som skriver. Speciellt oss som skriver barnböcker. Jag tror att det handlar om det begränsade formatet i såväl en biofilm som i en barnbok. Det ställer helt enkelt extra höga krav på effektivt utnyttjande av varje sida i manuset.

Det går inte att göra scenerna för långa (tråkigt!), det går inte att introducera för många karaktärer på en gång (förvirrande!) och det går inte att sväva ut i allt för många tillbakablickar och inre monologer (det finns det inte utrymme för och dessutom drar det ner tempot och gör att läsaren/publiken lätt tappar bort sig.)

Och det är dylika viktiga tekniska tips som John August ger i sina podcasts HÄR. Gå in och lyssna bums! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar