måndag 5 november 2012

Läser du klart dåliga böcker?

Förr i tiden läste jag aldrig klart böcker jag inte tyckte om. Jag kunde utan samvetskval lägga ifrån mig en bok efter tre, trettio eller trehundra sidor. Tappade den taget om mig som läsare var den inte värdig att läsas klart, helt enkelt.

Nu har det blivit svårare. Både på grund av bloggen och på grund av mitt eget skrivande. Vill jag recensera en bok på bloggen måste jag ju ha avslutat den. Och ibland är jag nyfiken, ända in i det sista på om en författare ska lyckas rädda upp en bok som faktiskt är ganska dålig.

Ibland vill jag tycka om boken, kanske för att författaren tidigare skrivit något jag tyckt mycket om. Eller så är är jag förbluffad över att en bok som är så pass trist ändå kommit i tryck och väntar desperat på att få en ledtråd till varför den trots allt blivit utgiven. Ibland läser jag klart en aktuell bok för att jag vill kunna ha en bestämd åsikt om den. Och det kan jag ju inte ha om jag inte läst klart den. "Jo, jag började på den, men den verkade dålig så jag läste aldrig klart." Inte så välgrundat, eller hur.

Detta har fått till följd att jag läser en massa, massa sidor i böcker jag inte tycker om. Det tar tid. Tid från böcker som förtjänar den bättre.

Hur gör du? Läser du alltid klart böcker du påbörjat? Ger du en bok ett visst antal sidor? Och hur gör du med Augustprisnominerade böcker, Nobelpristagare och andra som "ska" vara bra, får de fler chanser än andra böcker?

5 kommentarer:

 1. Jag läser inte klart böcker jag inte tycker om med undantag om jag har fått dem som Recex - då läser jag dem alltid. Ja, jag ger Augustprisnominerade, Nobelpristagare och böcker som folk jag litar på har rekommenderat en extra chans. Pga jag hoppas hitta något längre bak i boken. Och det händer ibland.

  När jag var ung läste jag ut många böcker trots att jag tyckte de var tråkiga, men nu ser jag oftast ingen anledning till det.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte tid att ge en "dålig" bok för många sidor. Jag måste bli gripen direkt. Annars får det vara. Läsning ska vara lustfylld och inte kamp, om jag får bestämma. Ser fram emot att läsa din bok, av beskrivningen att döma kommer den att tilltala mig skarpt!Kram Helena

  SvaraRadera
 3. Förr läste jag alltid klart, nu gör jag det inte men jag anstränger mig alltid att komma in i boken åtminstone. Jag är mer benägen att ge vissa böcker en till chans, men det handlar inte om uppmärksammade böcker typ Nobelpristagare, utan böcker som jag själv tycker att jag borde gilla baserat på baksidestexten eller recensioner. Ibland tänker jag också att jag ska ge mig själv en andra chans att gilla en viss genre, t ex fantasy eller chiclit men det har hittills inte fungerat.

  Sofia

  SvaraRadera
 4. Jag läser alltid klart alla böcker jag påbörjat, det tycker jag de förtjänar. Ibland händer det att en bok som inte började så bra hämtar sig ordentligt på slutet. Och tvärtom också. Jag är inte så glad i slit-och-släng samhället överhuvudtaget, ibland är det de som saker/personer/böcker/filmer... som tar lite längre tid på sig att fastna som blir de klart lysande favoriterna till slut.

  SvaraRadera
 5. Tack för era svar. Tänk att vi alla tänker så olika.

  SvaraRadera