onsdag 28 november 2012

Litterärt ätande

Vad säger den här fikatallriken om den som äter
den, om årstid, stämning, miljö?
Den största behållningen med Fem-böckerna när jag var liten var alla mysiga picnicar och allt sconesätande. Det var så härligt att läsa om de engelska godsaker som femgänget åt. Nu behöver man kanske inte använda mat i sina böcker på det sätt som Enid Blyton gjorde: alla karaktärer måste ju inte oavbrutet smaska på något.

Men jag tycker ändå att det är värt att fundera på vad personerna i texten stoppar i munnen.

Dels för att det säger mycket om karaktärerna. Hembakt surdegsbröd och högrevsgryta eller Gorbys-piroger och hämtpizza? För mig är det två helt olika karaktärer som äter detta. Fiffigt alltså att låta ätandet vara en del av gestaltandet av personerna.

I Torgny Lindgrens böcker äter folk gärna köttig slaktmat som pölsa och stekt fläsk. Eftersom hans karaktärer är skruvade original så passar den säregna, lite gubbiga (och ibland äckliga) maten dem.

Jag tycker att man ska våga ta ut svängarna lite i matväg. Alla barn i barnböcker måste kanske inte dricka O´boy och äta ostmackor hela tiden. Karaktärerna får gärna äta något mindre slätstruket ibland, mat som säger något om vilka de är. Om man inte vill åt en extremt vardagsrealistisk och alldaglig känsla förstås.

Sedan är maten också en viktig del av miljöskildringen. I Åsa Larssons böcker, som utspelar sig i Kiruna, äter folk hela tiden blåbärsgröt, renskav, hjortron och palt. I verkligheten tror jag inte att alla kirunabor äter typisk norrländsk husmanskost dagarna i ända. Men sak samma. Maten är en del av den speciella stämningen i hennes böcker. Den skapar atmosfär.

Ett knep som är värt att ta efter. 

2 kommentarer:

 1. Och sockerdricka, ägg, tomater och skinka, som de oftast fick från någon okänd bonde.(jag undrade alltid om de betalade) Sen var det picknick!

  Kan inte du förresten skriva ett inlägg om vilka saker man kan/skall ha med när man beskriver en miljö? Gärna med exempel. Hur kan man göra miljöbeskrivningen intressant att läsa? Hur många saker kan man räkna upp tex. utan att det bli plottrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur - alltid ägg och skinka!

   Klart jag kan skriva om miljöbeskrivningar, jättekul med frågor!

   Radera