tisdag 11 december 2012

Årets bästa bok enligt TIMES

John Greens ungdomsroman The fault in our stars har blivit utsedd till årets bästa bok av den amerikanska tidskriften TIMES magazine. Alltså inte bästa ungdomsbok, utan bästa bok.

Att en ungdomsbok brädade alla andra böcker gläder förstås oss som jobbar med, och brinner för, barn- och ungdomslitteratur. Eller som enligt O uttryckte det: plötsligt händer det!

För sanningen är den att man fortfarande stöter på fördomen att barn- och ungdomsböcker är mindre sofistikerade än vuxenböcker. Och då blir man ju väldigt upplivad av att en ungdomsbok hamnar överst på en dylik lista.

Jag har väntat med att läsa John Greens bok tills den kom i svensk översättning eftersom jag är lite petig med att läsa på engelska. Facklitteratur har jag inga problem med. Men skönlitteratur, och särskilt riktigt bra sådan, det tycker jag är knepigt.

Jag är rädd att de riktigt subtila nyanserna ska gå mig förbi eftersom engelska inte är mitt modersmål. Så jag föredrar faktiskt en bra översättning framför det engelska originalet. I alla fall för en viss sorts litteratur, som kanske inte primärt drivs av intrigen utan av språk och undertexter. Nu vet jag inte om The fault in our stars är just en sådan bok, men eftersom så många verkar älska den har jag väntat tills den kom på svenska. Så att ingenting i läsupplevelsen ska bli fel.

Och nu har jag fått förhandsex av den svenska översättningen av The fault in our stars, som på svenska heter Förr eller senare exploderar jag. Jag är väldigt, väldigt förväntansfull. 

2 kommentarer:

  1. Åh, jag tror att den är riktigt läsvärd! Det var i alla fall vad de sa på BTJ:s bokprat härom veckan... En av förläggarna berättade att hon tyckte att det var en av de bästa böcker hon läst någonsin! Du får berätta vad du tyckte om den sedan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det var verkligen högt betyg av förläggaren! Räkna med ett inlägg om boken på bloggen framöver. Det dröjer dock lite, recensionsdag är inte förrän i februari!

      Radera