tisdag 18 december 2012

Dagens boktips: Inte vatten värd av Ulrika Lidbo

Jag älskade Ulrika Lidbos debutroman Decembergatans hungriga andar. Jag var liksom inne i huvudpersonen Jenny när jag läste den, och trots att hon var självupptagen, jobbig och rätt tjurig tyckte jag mycket om henne och kom henne så nära. Det är få författare som lyckas gestalta tonåringens hela föreställningsvärld på det sätt som Lidbo gjorde i den romanen.

Sedan kom hennes andra bok: Farsta fritt fall. Och den träffade mig tyvärr inte alls på samma sätt.

Men nu har hon gjort det igen! Inte vatten värd är spännande från första sidan. Ediths klasskompis Sigga är försvunnen och allt är Ediths fel. Historien om Siggas försvinnande ges i stramt berättade tillbakablickar och steg för steg får vi lära känna både Edith och Sigga.

Ulrika Lidbo lyckas lika bra som i debuten med att gestalta sin huvudkaraktär, men den här boken är dessutom ett mycket skickligt dramaturgiskt bygge. (Förutom slutet som tyvärr inte riktigt föll mig på läppen.)

Det här är hennes bästa tycker jag, och det vill inte säga lite. Skynda och läs! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar