söndag 30 december 2012

Mitt 2012

När året började hade jag precis varit på möte med min blivande förläggare Karin på Bonnier Carlsen. Jag fick med mig uppmuntrande tillrop men också en rad anteckningar i manuset och jag fattade att det gällde att skriva om till belåtenhet om jag skulle bli antagen. Så det sysslade jag med på Thailandssemestern i januari. I samma veva började jag skriva på manus två, men jag kom liksom ingenstans med det. Jag hade svårt att vara fokuserad på något nytt innan jag visste hur det skulle gå för Slottet av is (som hade arbetsnamnet Den hemliga hissknappen, by the way.)

Februari ägnade jag åt att vänta på besked från förlaget, reta upp mig på folk som blandade ihop skönlitteratur och pedagogik samt att gå på bokrean.

I mars kom så det stora viktiga, livsavgörande beskedet. Mitt manus var antaget! Hurra, hurra, champagne och overklig lycka en stund. Och sedan var allt som vanligt igen med diskmaskinsurplockningar, tvättberg och grus i hallen. Fast ändå inte, för nu var jag Debuterande Författare och det har varit som en glad och varm lyckohemlighet som jag burit omkring på hela året.

I april kämpade jag på med andra boken, men det gick trögt, mycket trögt. Jag ville för mycket, hade för många bihandlingar och hade gjort det svårt för mig genom att prova ett nytt berättarperspektiv och en ny slags dramaturgi.

I maj bestämde jag mig för att sluta vara så mesig och gå på förlagsfesten trots att jag inte hade debuterat än. Underbara Jonna Björnstjerna tackade ja till att illustrera Slottet av is! Och så pysslade jag med korr och upptäckte att det inte alls var så tråkigt som alla andra verkade tycka.

I juni fick jag de första skisserna från Jonna och blev lite kär. Och så pratade jag med min chef om att jag skulle ta tjänstledigt till hösten för att skriva färdigt den motspänstiga tvåan. Jag var ganska nervös och förberedde mig på att han skulle säga typ "du ska göra vad, sa du?", men det gjorde han inte utan var snäll och uppmuntrande.

I juli hade jag bloggstängt och drog med familjen till Bretagne på semester. Men det skrev jag ingenting om i bloggen, eftersom det inte riktigt är min grej att blogga om privata saker jag gör med min familj. Alltså blev det inga bilder av rosévinsglas i motljus i somras. Däremot ett boktips – fantastiska Agaat av Marlene van Niekerk, som var en av årets bästa läsupplevelser.

I augusti förberedde jag mig inför bokmässan genom att boka tågbiljetter och lusläsa seminarieprogrammet.

I september var jag där, på självaste mässan och blev yr och vimmelkantig, gick på seminarier med Ingerun, åt middag med Nils Holgersson-plakettvinnaren Anna Ehring och min snälla förläggare Kaa, minglade med Christin Ljungqvist och Amanda Hellberg samt sprang på en gammal vän och försökte andfått och osammanhängande förklara för henne att utan henne hade det nog inte blivit någon bok.

I oktober levde jag lyxliv som heltidsförfattare och började sakta men säkert få fason på manus nummer två. Jag hoppade in på jobbet en vecka för att kunna hänga med på en utbildningsresa till Strasbourg och Bryssel. Och så gästbloggade jag på förlagets blogg och blev fotograferad för förlagets pressbilder.

I november blev jag klar med råmanuset till tvåan och var så ofattbart stolt och lycklig över att jag faktiskt fick ihop det, trots att det var oändligt mycket svårare den här gången. Och när jag satt i en hotellbar i Dubai med min familj fick jag reda på att Slottet av is hade blivit vald till huvudbok i Barnens Bokklubb! Det var viktigt och stort för mig, redaktionen på Barnens Bokklubb var de första som hade läst mitt manus utanför den lilla kretsen av nära anhöriga och teamet som jobbat med boken. Och de gillade den – jihoo!

Jag redigerade vidare under november och i december läste min första, viktiga och kunniga läsare manuset till tvåan. Och hon tyckte om det, såpass mycket att en otäck prestationsklump jag hade haft i magen förvandlades till en glad ballong och jag vågade tänka att: ja, det blir faktiskt riktigt bra det här. Debutantporträttet, som jag hade skrivit så fort jag skrev kontrakt och som jag hade längtat efter att få se i tryck, damp ned i brevlådan. Och sedan dök det upp en massa sista minuten-fix inför att boken skulle till tryck och jag var rätt uppspelt och lite hispig och jobbig några dagar innan den stora lättnaden över att det var klart vällde över mig.

Strax före jul gick jag tillbaka till mitt dagjobb på hovrätten och det var lite vemodigt att lämna det fria skrivarlivet men ändå trevligt att vara tillbaka på jobbet. En ganska stor tidning hörde av sig om en intervju om mitt skrivande! Och jag orerade om synen på barnlitteratur som en one size fits all-produkt.

Nu är året snart slut och jag har åkt skidor i snöregn och sovit middag och läst i min julklappsbok Sörja för de sina av Kristina Sandberg. Den är så vidunderligt välskriven att jag njuter av varje sida.

Min första bok ligger hos tryckeriet, mitt andra manus ligger på skrivbordet, färdigt att mejlas till förlaget och i datorn finns synopsis till en tredje bok (och fjärde!). Det känns bra.

Jag har ett nyårslöfte och det har ingenting med träning och sådant att göra. Utan det är att när jag vill göra något, men inte riktigt vågar, då ska jag bara säga till mig själv (strängt och uppfordrande): "Sluta vara så mesig." Och så ska jag göra den där grejen (ge en komplimang, bära hatt eller vad det nu kan vara) i alla fall. Ja, jag vet att jag låter som en väggbonad eller ett låtsasfilosofiskt smycke av Efva Attling, men så är det i alla fall.

Jag önskar er alla en härlig nyårsafton och ett gott nytt år! 

12 kommentarer:

 1. Vilket år, Janina! Låt mig ta hand om bilder på vinglas i motljus och fortsätt att skriva istället. ;)
  Hurra för dig och för 2013 som kommer att bli minst lika spännande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns tryggt att du ordnar motljusbilderna. Hurra för mig och för dig och för 2013 som blir året då vi debuterar!

   Radera
 2. Vad roligt att läsa om ditt år! Du har hunnit med mycket :) Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jonna! Gott nytt år på dig också!

   Radera
 3. Vilket fantastiskt år du har haft! Hoppas att 2013 blir minst lika bra!
  Jag tycker inte alls att det är något konstigt med ditt nyårslöfte utan att det är riktigt bra.
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du gillade mitt nyårslöfte. Känns fint med sluta-mesa-pepp. Gott nytt till dig med!

   Radera
 4. Verkligen ett superår!

  Ser fram emot att läsa slottet av is.
  Hoppas 2014 blir lika fantastiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2014? Här går det undan. Kul att du ser fram emot min bok!

   Radera
 5. Vilket underbart år!!! GUD vad spännande. Jag fick reda på i maj att min debutroman blev slutligt antagen och den kommer ut i september nästa år så jag blir helt AAHH av att läsa det här, av dig som har kommit lite längre i processen. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att kunna bjuda på en liten sneakpeak på hur ett debutantår kan se ut. Och då är ju ändå det bästa kvar: att boken ska komma från tryckeriet och ta plats i Världen. Typ.

   Jag håller ögonen på din debut – hoppas att få veta mer om boken och hur det går med arbetet med den på din blogg!

   Radera
 6. Fin sammanfattning av året. Jag önskar dig ett produktivt och roligt skrivår och många framgångar under ditt debutantår!

  SvaraRadera