onsdag 2 januari 2013

Årets första

Årets första utlästa bok är Sörja för de sina av Kristina Sandberg. Men jag började på den innan nyår, så det är måhända en smula fusk.

Hur som helst, det är en bok du ska läsa. Den handlar om Maj, som är hemmafru på fyrtiotalet. Och nu kanske du tänker att du och Maj inte har något gemensamt eftersom hon går hemma i Örnsköldsvik och manglar linne, lagar dillkött och röstar som sin man. Och du är ju en modern person som inte äger någon mangel och som röstar precis som du vill? Men då har du helt, helt fel.

Det intressanta med Maj är nämligen hur hon hela tiden ängslas över vad andra ska tycka, om hon duger, om hon gör rätt. Och det gör ju du också, eller hur? Och om du inte gör det så kan du ju bara logga in på Twitter eller fejjan och titta på alla oroliga statusuppdateringar om hemlagad husmanskost, gulliga barn och antal lästa böcker. Och då inser du snart att Sörja för de sina sysslar med något som ligger nära vår egen tid. Duger jag? Får jag vara med? Vad tycker ni om den här köttgrytan jag precis postade en bild av på Instagram?

Förutom att Kristina Sandberg alltså har lyckats fånga upp något väldigt allmängiltigt i sin roman så är den vidunderligt välskriven. Den inre monologen är att döda för. Maj vacklar hela tiden på kanten till ett sammanbrott känns det som, och det gör att varje scen blir stark, laddad och spännande trots att den yttre dramatiken många gånger är blygsam. Jag imponeras också av den gedigna researchen och beundrar de tidstypiska detaljerna i allt från beskrivningen av hygien (småtvätt, aluminiumklorid, varmbadhus) till mat (ransoneringskuponger, pölsa, sju sorters kakor).

Det är lite kymigt att årets första är en vuxenbok, jag som ju brukar vilja lyfta barn- och ungdomslitteraturen. Och sällan ens recenserar vuxenböcker här på bloggen. Men årets andra blir i alla fall en barnbok! Michelle Magorians Godnatt Mister Tom, som utspelar sig under samma tid som Sörja för de sina.

4 kommentarer:

 1. Får jag bara tillägga att man ska läsa "Att föda ett barn" först, jag fick ju till all lycka båda i julklapp och har precis börjat på
  "Sörja för de sina". Underbara böcker... men nattsömnen blir förstås lidande..vilket inte gör något när man som jag är en glad pensionär!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja just det, tack! "Sörja för de sina" är andra delen i en romanserie som börjar med "Att föda ett barn". Men de går att läsa fristående också.

   Radera
 2. Vad sugen jag blir nu! Lägger in ettan i min vill-läsa-lista.

  SvaraRadera