torsdag 24 januari 2013

Läsglädje


Jag har tidigare skrivit om böckerna i serien Äventyr i Paradiset av Moni Nilsson och Elin Lindell. Det är läsa-självböcker som också funkar som högläsningsböcker och de är så himla bra. Värme, humor, dramatik och underbar dialog på bara några meningar per sida, gör om det den som kan! 
 
Jag fick en bok signerad av Moni Nilsson på bokmässan och då passade jag på att berätta hur mycket jag gillade den här serien. Sådant där brukar jag vara dålig på annars, att ge beröm till en författare jag gillar. Förut har jag nog tänkt att det känns lite fjäskigt och fånigt. Men nu när jag skriver själv så tänker jag inte så längre, utan mer att man som författare med största sannolikhet blir glad över att få positiv respons på något man har slitit med. (Och Moni Nilsson blev såklart glad!)
 
Nu har min sexåring precis lyckats att själv läsa böckerna om Kakan och Slatten i Paradiset. Och häromdagen skrattade han så att det kvillrade när han läste högt för mig. Det var ljuvligt att få vara med om en sådan läsglädje. 

Det här var stycket han skrattade så hemskt åt:
 
"Om man har två bröder som gillar att klappa en hårt på huvudet får man huvudvärk. 
Slatten har ofta huvudvärk. 
Mamma tror att han behöver glasögon. 
Slatten tror att han behöver nya storebrorsor."

4 kommentarer:

 1. Haha, det där stycket VAR faktiskt väldigt kul. Och jag håller med, jättebra böcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är väldigt imponerad av dem! Jag beundrar verkligen författare som lyckas skriva enkelt men med ett rikt innehåll.

   Radera
 2. Jag har fyra söner mellan 4 och 12 och jag skulle precis kunna höra dem säga likadant. Absolut klockrent! Och så måste jag bara säga att jag precis upptäckte ett nytt ord och säga tack: "kvillrade" - vilket underbart ord, varför har jag aldrig hört det förut?

  SvaraRadera
 3. Nya, roliga ord är kul. Kvillrade är inget ord jag brukar använda tror jag? Men det var liksom det han gjorde.

  SvaraRadera