torsdag 3 januari 2013

Nedvärdera inte ungas läsning

Det är inte okej att nedvärdera ungdomslitteratur, det vet ni att jag tycker.

Det gör inte Ylva Lagercrantz Spindler, skribent i Svenska Dagbladet, heller. Så här klokt uttrycker hon sig: 

"I dag sjunker läsningen drastiskt bland unga, något som den omfattande Litteraturutredningen som släpptes i september kan vittna om.
Vad kan vi göra för att vända på denna negativa trend? Ett sätt kan vara att höja ungdomslitteraturens status. För det vi tillskriver ett högt värde är också viktigt för våra barn.
Det kan exempelvis handla om att i medierna undvika att skriva som Dagens Nyheters litteraturkritiker Jens Liljestrand tidigare i höst (30/8 2012) gjorde när han recenserade Sara Kadefors vuxenroman ”Kast med liten kniv” och lite nedlåtande menade att ”… med sina många välskrivna och medryckande partier känns detta snarare som en medelgod ungdomsroman än som seriös vuxenlitteratur”.
En annan viktig faktor kan vara att vi vuxna inte talar nedlåtande om det som är en stor del av våra ungas världsbild, utan bättre respekterar de ämnesval som i dag dominerar ungdomsboksgenren – mobbning, droger, självskadebeteende, vampyrer och zombies – men som har kritiserats en del."
Hela artikeln kan ni läsa HÄR

2 kommentarer:

  1. Jag tror att barn och ungdomar själva måste få välja och vraka för att främja LUSTEN. De måste tillåtas frossa loss i något som de gillar. Annars kanske de väljer bort allt. Och visst är det väl viktigast att ungdomarna åtminstone LÄSER!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. När jag var liten lustläste jag Fem-böcker, Kitty-böcker och flickböcker. Och nu blev det ju visserligen inte Horace Engdahl av mig, men jag har ju kvar min läslust. Verkligen viktigt det där med att få välja själv, tror jag.

      Radera