torsdag 24 januari 2013

Tips: skrivkurs

Författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck håller skrivkurs igen – man kan anmäla sig HÄR.

Jag har gått kurs för dem och den var bra! Några av Johannas dialogtips tänker jag ofta på (att stryka onödiga ord för att få dialogen mer naturlig, till exempel att skriva "fin du är i håret" istället för "vad fin du är i håret".) Och när jag fick kontrakt med BC var det väldigt skönt att Johanna och Lisa hade berättat om korr, omslag och PR så att jag visste en del om vad jag kunde förvänta mig.

En sak Lisa berättade om på kursen brukar jag tänka på ganska ofta. Att innan man får bokkontrakt går man och tänker att om man bara får ett ja så kommer hela ens liv att förändras. Och på ett sätt gör det ju det: det är fantastiskt att få ge ut en bok. Men på ett annat sätt är allting precis, precis som vanligt. Man fortsätter ändå att jobba på sitt vanliga jobb och man fortsätter ändå att jaga skrivtid, precis som man gjorde innan det där åtråvärda kontraktet.

För just så är det, tycker jag.

2 kommentarer:

 1. Intressant! Jag tänkte mycket sådär när jag var yngre, att livet skulle bli så radikalt annorlunda och att jag skulle kunna leva på skrivandet så fort jag fick en bok publicerad. Som sagt - ung och väldigt naiv :) Och inte så medveten om hur författarbranschen såg ut. Dock tänker jag fortfarande att det skulle vara helt fantastiskt!

  Såg att du twittrade om BTJs nya folderserie, vet du om det går att prenumerera privat, eller är det för biblioteken endast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså det är ju fantastiskt att få bokkontrakt, det tycker jag ju verkligen. Men det är ändå samma liv fortfarande, om du förstår hur jag menar? Det är små glada och peppiga glimtar här och där men tvätt ska fortfarande hängas, barn ska nattas och bilrutorna ska fortfarande skrapas när det är 18 minusgrader ute. Och för de flesta är det nog ett ganska stort steg från att ge ut en bok till att kunna leva på författarskapet. Hoppas att jag inte låter negativ nu, för det är inte alls så jag menar. Mer att det kan vara lätt att låta de där refuseringarna och den exotiska och hägrande antagningen få väldigt stora proportioner, innan man är där.

   BTJ - jag räknade iskallt med att man kunde beställa den som privatperson? Men så kanske det inte är?

   Radera